Η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία την επομένη των εκλογών, με βάση το διεθνές δίκαιο και με συγκεκριμένους όρους, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3».

«Η Ελλάδα είναι εντελώς ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία την επομένη των εκλογών για τη συγκεκριμένη διαφορά υπό συγκεκριμένους όρους. Μην ξεγελιόμαστε, διεθνές δίκαιο, διεθνές δίκαιο της θάλασσας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Πάντα ήταν ανοιχτή σε διάλογο η Ελλάδα».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως μετά την επίσκεψή του στην Αντιόχεια υπάρχει αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Όλους αυτούς τους μήνες όχι απλώς η Τουρκία δεν παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο ή τα ελληνικά χωρικά ύδατα, δεν έχει καν πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο», σημείωσε ο κ.Δένδιας.

«Είναι προφανές καταρχήν ότι υπάρχει άνωθεν- κυριολεκτικώς άνωθεν- εντολή. Υπάρχει μία σαφής επιλογή, η οποία προέρχεται από τη κορυφή, και είναι μία χειρονομία στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν την αγνοεί αυτή τη χειρονομία. Αντιθέτως ανταποκρίνεται, γιατί αυτή η χειρονομία συνιστά ακριβώς αυτό το προαπαιτούμενο που η Ελλάδα είχε θέσει να μπορεί να ομαλοποιήσει τη σχέση με τη γείτονα και να συζητήσει τη διαφορά μαζί της».

«Ούτε εμείς είμαστε αφελείς, ούτε η Τουρκία είναι. Όμως το να δημιουργηθεί ένα κλίμα που να μας επιτρέψει μετά τις εκλογές, νηφάλια, να δούμε αν μπορούμε να επιλύσουμε τη διαφορά μας, αυτό είναι πολύ σοβαρό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, «εφόσον αυτό το κλίμα διατηρηθεί, επιτρέπει στις δύο κοινωνίες και στην ελληνική και στην τουρκική να εκφράσουν την κυρίαρχη βούλησή τους χωρίς το φόβο ενός θερμού επεισοδίου» και υπογράμμισε πως ο αυτός ο φόβος «τουλάχιστον αυτή τη στιγμή έχει φύγει από το τραπέζι».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: thracenews.gr