Μετά τις προκλητικές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και της οργισμένης αντίδρασης της Άγκυρας στην ετήσια έκθεση της Κομισιόν, αναφορικά με τις προς ένταξη χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλε εκ νέου «μήνυμα» στη γειτονική χώρα, από το Ομάν.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δήλωσε αρχικά πως «ειλικρινά ορισμένα πράγματα δεν μπορεί να γίνουν κατανοητά μέσα τουλάχιστον στο πλαίσιο των αρχών του δικαίου, της καλής γειτονίας, της συνεννόησης των εθνών και των χωρών». Και συνέχισε: «Η Ελλάδα πορεύεται πάντα με σημαία και με κανόνες συμπεριφοράς το Διεθνές Δίκιο. Και το ίδιο κάνει και η Αίγυπτος και η Κυπριακή Δημοκρατία και πέραν αυτών βεβαίως η Συμφωνία της Ελλάδας με την Γαλλία και η Συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι συμφωνίες απολύτως ωφέλιμες και για το ΝΑΤΟ και την σταθερότητα, και για την ασφάλεια στην περιοχή μας.

Οι τουρκικές αντιδράσεις εξηγούνται μόνο – το έχω ξαναπεί – αν η Τουρκία προσλαμβάνει τον εαυτό της ως επιτιθέμενο κράτος. Υπό οποιαδήποτε άλλη έννοια είναι παντελώς ακατανόητες. Και θα ήθελα να πω και κάτι τελευταίο το οποίο το υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός. Οι συμφωνίες και οι κατανοήσεις της Ελλάδας δεν στρέφονται κατά άλλου κράτους και βεβαίως δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας.

Η Τουρκία είναι καλοδεχούμενη να αποτελέσει μέρος αυτών των καταπονήσεων με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα αντιληφθεί ότι ο κανόνας είναι το διεθνές δίκαιο, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, θα παραιτηθεί από το casus belli εναντίον της Ελλάδας και επίσης θα συνυπογράψει τους κανόνες του δικαίου της θάλασσας».

Πηγή: Newsit / Φωτογραφία Intime News

Πηγή: onalert.gr