«Όταν λέμε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί μια υπαρξιακή πρόκληση για τον κόσμο και για τις αξίες μας, τότε η απάντηση πρέπει να είναι εξίσου σοβαρή, πρέπει να είναι μια πανευρωπαϊκή απάντηση», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο συνέδριο «2022 Bled Strategic Forum» στη Σλοβενία και συγκεκριμένα στο πάνελ με θέμα: «Πόσες προκλήσεις για την Ευρώπη» («How many challenges for Europe»).

Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, τα κράτη δεν έχουν μεμονωμένα την ικανότητα να αντιμετωπίσουν την πρόκληση αν αφεθούν μόνα τους και πληρώνουν βαρύ τίμημα για την υπεράσπιση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών μας. Πρόσθεσε δε, πως το επίπεδο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα δεν έχει κανένα νόημα και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Αν θέλουμε να κρατήσουμε τις κοινωνίες μας μαζί μας, σε περιόδους πληθωρισμού και σε περιόδους αύξησης της ανισότητας, πρέπει να δράσουμε, αλλιώς θα δούμε μια λαϊκιστική αντίδραση και όλο το πολιτικό περιβάλλον στην Ευρώπη θα αλλάξει ουσιαστικά», υπογράμμισε.

«Η κοινή γνώμη περιμένει, δικαίως, από την πολιτική ηγεσία να δώσει μια ορθολογική απάντηση και να εξηγήσει τι κάνει, να είναι σε θέση να τη διευκολύνει, αλλιώς η κοινή γνώμη θα αλλάξει ηγεσία. Αυτός είναι ο κανόνας της δημοκρατίας».

«Ένας δύσκολος γείτονας, η κρίση στη Λιβύη, η Συρία, το Σαχέλ»

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμη στις πολύπλευρες προκλήσεις που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή εκτός από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του: ένας δύσκολος γείτονας, η κρίση στη Λιβύη, η Συρία, το Σαχέλ.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πίτερ Σιάρτο ότι θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες στην Τουρκία για τη βοήθεια στην πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, «αλλά υπάρχει ένα μεγάλο »αλλά»».

«Η Τουρκία είναι το μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει ούτε μία από τις οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία», υπενθύμισε. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί την τουρκική οικονομία ως διέξοδο από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Το πρόβλημα είναι ότι αν επιτρέψεις διεξόδους στην πολιτική των κυρώσεων τότε αυτές δεν θα λειτουργήσουν ή θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να λειτουργήσουν».

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε σύντομο κοινωνικό χαιρετισμό με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο του «2022 Bled Strategic Forum», σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: onalert.gr