Σε διευκρινιστική δήλωση προχώρησε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος, μετά την έκπληξη που προκάλεσε η αναφορά του πως το Oruc Reis «έχει κάνει έρευνες.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος δήλωσε τα εξής: «Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής, αναφορικά με τις πρωινές μου δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Καταρχάς, σημείωσα ότι δεν θα αναφερθώ στην τακτική κατάσταση και ότι αυτή δεν είναι η αρμοδιότητά μου. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αναφορά μου αφορούσε «προσπάθεια» ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, «πραγματοποίηση», με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της».

Το πρωί ο κ. Διακόπουλος, μιλώντας στο Open και σε ερώτηση εάν το Oruc Reis έχει απλώσει καλώδια και αν έχει πραγματοποιήσει έρευνες, είχε απαντήσει:

«Ναι, αλλά είναι πιο πολύπλοκο το θέμα. Έχει κάνει έρευνες για να μην κοροϊδευόμαστε. Δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός των ερευνών. Τις πρώτες μέρες δεν είχε κάνει καθόλου έρευνες, ούτε είχε απλώσει καλώδια, ούτε ακούγαμε-γιατί με τα υδροφωνικά ακούμε αν κάνει έρευνες ή όχι. Όταν εμείς «σηκώσαμε» το θέμα και είπαμε ότι δεν κάνει έρευνες, άπλωσε καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή «σηκώθηκε» λίγο ο καιρός και σταμάτησε τις έρευνες. Ένα καλώδιο έχει, δεν έχει δύο. Για να σας δώσω μια μεταφορά: «μαρκάρει» την περιοχή του. Όποιος έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο του καταλαβαίνει τι εννοώ».

Και συμπλήρωσε ο κ. Διακόπουλος: «Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση».

Αναφερόμενος στο περιστατικό ανάμεσα στις φρεγάτες «Λήμνος» και «Kemal Reis», ο κ. Διακόπουλος ανέφερε: «Εμείς κινούμαστε πάντα με προσοχή και πάντα σύμφωνα με τον κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα. Οι Τούρκοι αποδείχθηκαν ότι δεν ήταν και σ’ αυτό πολύ ικανοί… το Λήμνος πήρε εντολή να αλλάξει θέση. το τουρκικό το παρεξήγησε και πήγε μπροστά με άγαρμπο τρόπο να του κόψει το δρόμο. Του κόπηκε η λαμαρίνα του πλοίου του τουρκικού, αλλά όχι ο δρόμος του Λήμνος».

Δείτε αναλυτικά τι είπε ο κ. Διακόπουλος:

Πηγή: onalert.gr