Σε μια καταγγελία-βόμβα προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ ανάφερε ότι η Τουρκία υπέκλεψε μελέτες για να προχωρήσει στις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Κούσιος αναφερόμενος στην παρουσία του «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στις εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL είπε ότι ο τρόπος που κινείται η Τουρκία συγκλίνει προς την κατεύθυνση ότι υπέκλεψαν μελέτες με στοιχεία. Διευκρίνισε δε ότι δεν υπάρχει ούτε υπόνοια ούτε ανησυχία ότι ΕΝΙ και TOTAL έδωσαν στοιχεία στους Τούρκους.

«Υπάρχουν πληροφορίες ωστόσο που δείχνουν ότι οι Τούρκοι με κάποιον τρόπο έχουν πληροφόρηση για τις μελέτες», τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως σε δημοσίευμά του ο «Φιλελεύθερος» παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η έρευνα του Γιαβούζ στην Κυπριακή ΑΟΖ γίνεται μόλις λίγα μέτρα από το σημείο που είχε οριοθετήσει η ENI, παρουσιάζοντας μάλιστα και τα σχετικά έγγραφα.

Σε άλλο σημείο είπε ότι δεν υπάρχει προσπάθεια απομόνωσης ή πρόκλησης της Τουρκίας εκ μέρους μας, αλλά η Τουρκία το κάνει. Αναφέρθηκε στην υπογραφή East Med αλλά και του East Med Gas Forum τα οποία ήταν ανοικτά προς την Τουρκία είπε αφού είχε γίνει σαφές ότι ήταν ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε χώρα να συμμετέχει σ’ αυτά. «Προσπαθούμε να πείσουμε την Τουρκία ότι πρέπει να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες».

«Είμαστε ικανοποιημένοι από πολιτική ΗΠΑ», τόνισε ενώ για το ζήτημα της ΕΕ σημείωσε ότι «υπάρχει διστακτικότητα και αναποφασιστικότητα στην υλοποίησε αποφάσεων του Συμβουλίου Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Αναφορικά με το ζήτημα της Λιβύης, ο Κυβερνητικός ανέφερε ότι ήταν απούσα η Ευρώπη στα μεγάλα ζητήματα που αφορούσαν τη Λιβύη. Τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα. «Δυστυχώς η Ευρώπη ήταν απούσα» επανέλαβε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Δείτε τι είπε ο κ. Κούσιος στην ΕΡΤ:

Πηγή: Με πληροφορίες από sigmalive

Πηγή: thracenews.gr