Νέα βουτιά κατέγραψε η δημοτικότητα του Κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, AKP, και του κυβερνητικού του εταίρου MHP, του οποίου ηγείται ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αγγίζοντας μόλις το 32%, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Turkey Report.

Συγκεκριμένα μόνο το 26,6% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν εάν διεξάγονταν εκλογές τον Μάιο, ενώ μόνο το 6% των ψηφοφόρων υποστήριξε το Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης (MHP), τον εκλογικό εταίρο του Ερντογάν.

Τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε μια έρευνα περίπου 1500 ατόμων σε 12 πόλεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Turkey Report.

Όπως υπενθυμίζει το Ahvalnews.com, ο συνασπισμός AKP και MHP, γνωστός ως Λαϊκή Συμμαχία, κέρδισε το 54% των ψήφων στις γενικές εκλογές του 2018, με ποσοστό 43% και 11% αντίστοιχα.

Όμως αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος, κατέγραψαν σταθερή μείωση της υποστήριξης για τη Λαϊκή Συμμαχία τους πρώτους τρεις μήνες του 2021.

Οι κακές οικονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης Ερντογάν και οι κατηγορίες για χρηματοοικονομική κακοδιαχείριση φαίνεται να έχουν επηρεάσει σημαντικά την υποστήριξη προς την κυβέρνηση.

Δείτε επίσης Τουρκία: Κατρακυλά η λίρα – Στο χαμηλότερο σημείο του τελευταίου εξαμήνου

Η τουρκική λίρα πλησίασε το χαμηλότερο ρεκόρ έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, καταγράφοντας νέες απώλειες μετά την εκδίωξη του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας από τον Ερντογάν τον περασμένο Μάρτιο.

Εν τω μεταξύ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν οξύνει την κριτική στην κυβέρνηση για τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια που φέρονται να δαπανήθηκαν για την ενίσχυση της αξίας της τουρκικής λίρας υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών και Οικονομικών Berat Albayrak, τον γαμπρό του Ερντογάν.

Σύμφωνα με την Turkey Report, το 55% των ανθρώπων πιστεύει ότι η οικονομία θα είναι «χειρότερη» ή «πολύ χειρότερη» φέτος, ποσοστό που αυξάνεται σταθερά από τον Μάρτιο.

Πάντως παρά την δημοσκοπική υποχώρηση του κόμματός του και του κυβερνητικού συνασπισμού, ο Ερντογάν εξακολουθεί να απολαμβάνει αξιοσημείωτα ποσοστά αποδοχής, καταγράφοντας 5,3 όταν οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των πολιτικών ηγετών σε κλίμακα από το 1 έως το 10.

Η Meral Akşener της αντιπολίτευσης Iyi Party, κατέλαβε τη δεύτερη θέση, καταγράφοντας 4,4, ενώ ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu ήρθε τέταρτος με 3,6, πίσω από τον ηγέτη του MHP Devlet Bahçeli που κατέγραψε 3,9.

Πηγή: Ahvalnews

Πηγή: onalert.gr