Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι χωριστές συναντήσεις που θα έχει ο Αντόνιο Γκουτέρες με τους Υπουργούς Eξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων Νίκο Δένδια, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ντόμινικ Ράαμπ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 15:00 ώρα Έλλαδας.

Η σημαντική μέρα των διαβουλεύσεων θα ολοκληρωθεί το βράδυ οπόταν και θα συζητηθούν όλες οι θέσεις που θα κατατεθούν στο τραπέζι στη διάρκεια δείπνου.

Ο ρόλος του Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες εμφανίζεται αποφασισμένος να μην επιτρέψει ένα νέο ναυάγιο και την μετατροπή της πενταμερούς σε άλλο ένα blame game των πλευρών. Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις, ο Αντόνιο Γκουτέρες θα καλέσει τις πλευρές να επαναφέρουν τις θέσεις τους εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Αυτό για την ελληνοκυπριακή πλευρά, στην ουσία σημαίνει την αποδοχή της πολιτικής ισότητας και για την τουρκοκυπριακή πλευρά την εγκατάλειψη της ρητορικής Τατάρ περί λύσης δύο κρατών.

Μάλιστα όπως μεταδίδουν ελληνοκυπριακά μέσα από τη Γενεύη, ο Αντόνιο Γκουτέρες ξεκαθάρισε στον Ερσίν Τατάρ πως η λύση δύο κρατών δεν είναι στους όρους εντολής του και ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτή από το Συμβούλιο Ασφαλείας, τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιθανή παράταση

Η θέληση των Ηνωμένων Εθνών για θετική έκβαση, φαίνεται και από διαρροές που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας στον ε/κ τύπο σύμφωνα με τις οποίες ο Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι σε περίπτωση ενός ναυαγίου, ο ίδιος σκέφτεται το ενδεχόμενο να παραδώσει την εντολή που σήμερα έχει, πίσω στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Προς αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου η πενταμερής είναι πιθανόν να παραταθεί ακόμα μία μέρα για συνέχιση των διαβουλεύσεων μέχρι την Παρασκευή.

Πηγή: DW / Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Φωτο: Reuters

Πηγή: thracenews.gr