Στη σύλληψη 4 προσώπων, μεταξύ των οποίων και ο ιδρυτής της τουρκοκυπριακής «Αριστερής κίνησης» Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν προχώρησαν σήμερα οι τουρκοκυπριακές αρχές για «βεβήλωση» πινακίδων εκδήλωσης αγάπης προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει ο Λουκιανός Λυρίτσας της DW, πρόκειται για μεγάλες διαφημιστικές αφίσες, οι οποίες εμφανίστηκαν τις τελευταίες δύο μέρες στη βόρεια Λευκωσία και στην Αμμόχωστο και οι οποίες αναγράφουν την φράση Love Erdoğan. Μάλιστα στην Αμμόχωστο η λέξη love είναι γραμμένη και στα ελληνικά ενώ η πινακίδα φέρει την υπογραφή του προέδρου της νεολαίας Αμμοχώστου του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία ΑΚΡ.

We don’t love Erdoğan

Η εμφάνιση των εν λόγω πινακίδων προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, οι οποίες εκδηλώθηκαν αρχικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αναρτήσεις που παραφράζουν τη φράση Love Erdogan. Ειδικότερα δεκάδες Τουρκοκύπριοι άλλαξαν τις φωτογραφίες των προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας φράσεις όπως Love Cyprus, Love Peace, Love Reunification.

Οι αντιδράσεις κλιμακώθηκαν χθες το βράδυ, όταν άγνωστοι παραποίησαν δύο αφίσες στη βόρεια Λευκωσία, ζωγραφίζοντας με σπρέι ένα μεγάλο Χ πάνω στο επίθετο του Τούρκου Προέδρου. Την ίδια ώρα στην Αμμόχωστο, το όνομα του Ταγίπ Ερντογάν διαγράφηκε και στη θέση του γράφτηκε με σπρέι η λέξη Diablo, παραπέμποντας και στο τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Eurovision.

Ερντογάν
Φωτο: Λουκιανός Λυρίτσας / DW

Συλλήψεις και διαδηλώσεις

Το ζήτημα πήρε σήμερα το πρωί νέα τροπή, όταν – σύμφωνα πάντα με την ανταπόκριση του Λουκιανού Λυρίτσα στην DW – η «αστυνομία» συνέλαβε 4 πρόσωπα κατόπιν παραπόνου του προέδρου της νεολαίας του ΑΚΡ στην Αμμόχωστο. Σημειώνεται ότι οι τέσσερις, οι οποίοι ανήκουν στον χώρο της τουρκοκυπριακής Αριστεράς, κατηγορήθηκαν αρχικά για «ανάρμοστες πράξεις», ενώ όταν κατάφεραν να αποδείξουν ότι δεν εμπλέκονται στην παραποίηση των αφισών, η κατηγορία μετατράπηκε σε «προσπάθεια δημιουργίας κρυφής συνεργασίας».

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η είδηση της σύλληψης των τεσσάρων, δημιούργησε νέες αντιδράσεις με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν πορείες σε κεντρικούς δρόμους της Αμμοχώστου, της Λευκωσίας και της Κερύνειας. Σε δηλώσεις του ο ίδιος ο Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν μίλησε για επίθεση κατά της σκέψης και της έκφρασης κατηγορώντας την κυβέρνηση Ερντογάν ότι θέλει να αφομοιώσει τους Τουρκοκυπρίους. Τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει και πως οι δημοκρατικές εκδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων θα συνεχιστούν.

Πηγή: DW / Λουκιανός Λυρίτσας

Πηγή: thracenews.gr