Το δυστύχημα που έγινε χθες το απόγευμα στη Λιβύη, το οποίο κόστισε τη ζωή σε τρεις Έλληνες στρατιωτικούς και δύο διερμηνείς, έχει δημιουργήσει ορισμένα ερωτήματα.

Ένα από τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι το καθεστώς ασφαλείας που είχε η ελληνική αποστολή στην εμπόλεμη χώρα της Αφρικής. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το OPEN και ο ANT1, οι αρχές της ανατολικής Λιβύης, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του στρατηγού Χαλιφά Χάφταρ είχαν εγγυηθεί την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής.

Συγκεκριμένα, δύο στρατιωτικά οχήματα με ένοπλους συνόδευαν το λεωφορείο που μετέφερε την ελληνική αποστολή και το φορτηγό που μετέφερε τους τρεις τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Στην διαδρομή από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης προς το σημείο που θα παραδιδόταν η ανθρωπιστική βοήθεια, μπροστά ήταν ένα στρατιωτικό όχημα με ένοπλους Λίβυους, πίσω βρισκόταν το πούλμαν με τους Έλληνες στρατιωτικούς, ακολουθούσε το φορτηγό με την ανθρωπιστική βοήθεια και τελευταίο πήγαινε το δεύτερο στρατιωτικό όχημα με ένοπλους Λίβυους, που παρείχε ο στρατηγός Χάφταρ για την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής.

Επίσης, αναφέρεται πως το πούλμαν που μετέφερε τους Έλληνες και κάηκε ολοσχερώς ήταν καινούργιο και σε πολύ καλή κατάσταση.

Το χρονικό του δυστυχήματος 

Στην πορεία από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης προς την κατεστραμμένη πόλη Ντέρνα, η αποστολή πέρασε από έναν χωματόδρομο, καθώς οι περισσότερες μεγάλες οδοί είναι κατεστραμμένες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν τη Λιβύη.

Μπροστά τους ήταν μια δεξιά στροφή και απέναντί τους το όχημα με την πενταμελή οικογένεια των Λίβυων. Το απέναντι όχημα έχασε τον έλεγχο πάνω στη στροφή και χτύπησε το λεωφορείο πλαγιομετωπικά. Από την σύγκρουση ο οδηγός, που ήταν και αυτός Λίβυος, και ένα στέλεχος της ΕΤΑ εκτινάχθηκαν έξω από το όχημα. Αμέσως μετά, το «πειραγμένο» ντεπόζιτο του αυτοκινήτου εξερράγη και οι τραυματισμένοι στρατιωτικοί και διερμηνείς που καθόντουσαν στην αριστερή πλευρά του λεοφωρείου δεν πρόλαβαν να βγουν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.

Όπως έγραψε και το OnAlert νωρίτερα, το σημείο «κλειδί» στη σφοδρή σύγκρουση των δύο οχημάτων ήταν το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου της οικογένειας των Λιβύων. Λόγω της δύσκολης κατάστασης στη Λιβύη, αρκετοί χρησιμοποιούν «πειραγμένα» ντεπόζιτα για να καταφέρνουν να διανύουν τις μεγάλες αποστάσεις.

Πηγή: onalert.gr