Του Κώστα Αλατζά 

Θολή εξακολουθεί να είναι η εικόνα για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων από το τροχαίο δυστύχημα της 16μελους ελληνικής αποστολής στη Λιβύη. Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, 4 Έλληνες έχασαν τη ζωή τους όταν το λεωφορείο της αυτοκινητοπομπής, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης στην πόλη Ντέρνα, τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από σύγκρουση με φορτηγό, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Ώρες αργότερα και αφού η είδηση έγινε γνωστή στα μέσα ενημέρωσης, το ΓΕΕΘΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά στελέχη τα οποία μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία. Λίγα λεπτά μετέπειτα ακολούθησε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία επιβεβαίωσε το τροχαίο και προανήγγειλε  την αποστολή μεταγωγικού αεροσκάφους στη Λιβύη για παροχή βοήθειας και τον επαναπατρισμό της ελληνικής αποστολής.

Πέντε ώρες αργότερα, το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε νέα ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι υπάρχουν τρεις νεκροί και δύο αγνοούμενοι, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται καμία άλλη πληροφορία για την κατάσταση των μελών της ελληνικής αποστολής και για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το τροχαίο δυστύχημα.

Καθυστέρηση στην ενημέρωση καταγγέλλουν οι συγγενείς 

Την ίδια ώρα, όπως πληροφορείται το OnAlert, το φιλικό περιβάλλον μελών του πληρώματος αναφέρει ότι εκτός των νεκρών, υπάρχουν ακόμη δύο σοβαρά τραυματίες ενώ οι υπόλοιποι έχουν τραυματιστεί ελαφρύτερα. Επίσης συγγενείς των μελών της ελληνικής αποστολής καταγγέλλουν  ότι υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση στην ενημέρωση τους από τις ελληνικές αρχές για την κατάσταση της υγείας των οικείων τους.

Χθες το βράδυ, μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130 αναχώρησε για τη Λιβύη για την μεταφορά των μελών της ελληνικής αποστολής. Το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας γύρω στις 5 τα ξημερώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert, στην ελληνική αποστολή για παροχή βοήθειας στους πλημμυροπαθεις της Λιβύης μετείχαν συνολικά 16 άτομα, ωστόσο υπάρχουν αναφορές που κάνουν λόγο για συνολικά 19 άτομα.

Φωτογραφία Reuters

Πηγή: onalert.gr