«Η χώρα μας υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ελλάδος και της Δημοκρατίας. Έχουμε πάντοτε εκφράσει την ανησυχία μας για αυτά που γίνονται στον εναέριο χώρο της Ελλάδας από τα τουρκικά αεροσκάφη, καθώς και στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού προβλήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο πρέσβης της Τσεχίας στην Ελλάδα, Jakub Karfik, ενημερώνοντας την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της βουλής, για τις «προτεραιότητες της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ».

Το θέμα είχαν θέσει με επίταση, όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να πάρει πιο ξεκάθαρη και αποφασιστική στάση για την πολιτική άμυνας και ασφάλειας της αλλά και απέναντι στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας. Επεσήμαναν δε, ότι αποκορύφωμα ήταν οι χθεσινές απαράδεκτες, εμπρηστικές δηλώσεις στον ΟΗΕ, του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, ότι την ευθύνη για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει η Αθήνα.

«Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Άμυνα και Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας πρέπει να πω ότι η ΕΕ ανησυχεί για αυτή την κατάσταση και την έχει εκφράσει -αντιλαμβανόμενη την αλληλεγγύη της- στα ευρωπαϊκά φόρα, στο Συμβούλιο και σε άλλα διεθνή όργανα. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μου, πρόσφατα, έχει μιλήσει για την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης», υπογράμμισε ο κ. Jakub Karfik, ενώ σημείωσε ότι αναμένεται να λυθούν πολλά σημαντικά ζητήματα, στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

«Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα που είναι η ευρωπαϊκή συνάντηση Κορυφής τον Οκτώβριο, η οποία συνδιοργανώνεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με στόχο μια Ευρώπη όπως εμείς την οραματιζόμαστε. Εκεί θα γίνει η πρώτη συνάντηση και ελπίζουμε και αναμένουμε ότι αυτό το φόρουμ θα συνεχίσει να εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση. Περιμένω ότι πολλά σημαντικά θέματα θα συζητηθούν και ενδεχομένως θα λυθούν από αυτό», ανέφερε ο πρέσβης της Τσεχίας στην Αθήνα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: thracenews.gr