Σε απάντηση της πρόσφατης επιστολής του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ απέστειλε πριν από λίγες ημέρες σχετική επιστολή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στην εν λόγω επιστολή, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο ύπατος εκπρόσωπος επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

-Μεταξύ άλλων, οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος.

-Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω, καλή τη πίστει, διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

-Είναι βαθιά πεποίθηση του Ζοζέπ Μπορέλ ότι ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απέστειλε επιστολές σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ εξηγώντας τη στάση και τις απόψεις της Τουρκίας για τη λύση των προβλημάτων του Αιγαίου.

Ειδικότερα, στις επιστολές που απεστάλησαν με την υπογραφή του Τούρκου ΥΠΕΞ σε 25 πρωτεύουσες της ΕΕ, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζεπ Μπορέλ,, τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ την 1η Σεπτεμβρίου, «εφιστάται η προσοχή στις παράνομες ενέργειες και τα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: thracenews.gr