Σύμφωνα με ανάλυση της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, o Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην Τουρκία σε δυο εβδομάδες.

Όπως γράφει η εφημερίδα, η ισχύς του απερχόμενου προέδρου βασίζεται στο ότι έχει υπό τον έλεγχό του τα μέσα ενημέρωσης, τον κρατικό μηχανισμό και στο ότι στηρίζεται, επίσης, σε μια θρησκευτική βάση που του είναι απόλυτα πιστή.

Παράλληλα, η La Repubblica υπογραμμίζει ότι «η Άγκυρα σε μεγάλο βαθμό ψήφισε υπέρ της αντιπολίτευσης -όπως συνέβη συχνά και στο παρελθόν- αλλά σήμερα στην πρωτεύουσα επικρατεί κούραση και απογοήτευση» διότι «στον ορίζοντα διαφαίνονται δυο εβδομάδες νέων εντάσεων τις οποίες κανείς δεν επιθυμεί και ο δρόμος για την αντιπολίτευση είναι ανηφορικός».

Υπενθυμίζει επίσης ότι «ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατάφερε να ενώσει όλη την αντιπολίτευση σε ένα ενιαίο, δημοκρατικό μέτωπο, συγκεντρώνοντας ποσοστό που κανένας αντίπαλος του Ερντογάν δεν είχε πετύχει, παρά τον ολικό έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης από μέρους της κυβέρνησης».

Το μέχρι τώρα συμπέρασμα της La Repubblica είναι ότι «στην Τουρκία οι πολίτες φαίνεται να ψήφισαν, κυρίως, βάσει της ιδεολογικής τους ταυτότητας», ενώ ο συγγραφέας Μουσταφά Αϊκόλ συμπληρώνει πως «καμία οικονομική δυσκολία, κανένας σεισμός, δεν απομακρύνει, τελικά, τους ψηφοφόρους από τον «μεγάλο ηγέτη» με τον οποίο ταυτίζονται».

Ο ρόλος «κλειδί» του Σινάν Ογάν

Η BILD αναφέρεται στον «ισχυρό τρίτο» της χθεσινής αναμέτρησης, Σινάν Οτζάν: «Θα χαρίσει αυτό το αουτσάιντερ στον Ερντογάν τη νίκη;», γράφει η εφημερίδα.

Η La Repubblica εκτιμά ότι «ο Σινάν Ογκάν, ο οποίος πρόσκειται στις υπερεθνικιστικές θέσεις των Γκρίζων Λύκων, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου».

Ο Σινάν Ογάν, ο εθνικιστής προεδρικός υποψήφιος που τερμάτισε τρίτος στις χθεσινές εκλογές στην Τουρκία και μέχρι τώρα φαίνεται να υποστήριζε τον Ερντογάν δήλωσε πως μπορεί να υποστηρίξει στο δεύτερο γύρο τον κύριο υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μόνον αν αυτός συμφωνήσει να μην κάνει παραχωρήσεις στο φιλοκουρδικό κόμμα.

Ο Ογάν κέρδισε 5,2% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες, Κυριακή. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήρθε πρώτος στη χθεσινή ψηφοφορία, και ο Κιλιτσντάρογλου θα μονομαχήσουν στο δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου.

«Θα διαβουλευθούμε με τη βάση των ψηφοφόρων μας για να πάρουμε απόφαση για το δεύτερο γύρο. Όμως έχουμε ήδη κάνει σαφές πως η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και το να στείλουμε πίσω τους πρόσφυγες είναι οι κόκκινες γραμμές μας», δήλωσε ο Ογάν σε σημερινή συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ -ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr