Οι κάλπες έκλεισαν στις 5 το απόγευμα για τις εκλογές στην Τουρκία και ήδη άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα πρώτα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία και με καταμετρημένο σχεδόν το 90% των ψηφοδελτίων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται και στις δύο μετρήσεις, των δικτύων Anadolu και Anka:

Νωρίτερα με καταμετρημένο λίγο περισσότερο από το 40% των εκλογικών τμημάτων, το Anadolu που πρόσκειται στη συμπολίτευση και το Anka που πρόσκειται στην αντιπολίτευση δίνουν τελείως διαφορετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το Anka στο 41,02% της καταμέτρησης για τις εκλογές στην Τουρκία ο Κλιλιτσντάρογλου προηγείται οριακά με 50,86% έναντι 49,14% του Ερντογάν.

Αντιθέτως το Anadolu δίνει το συντριπτικό ποσοστό του 57,09% στον Ερντογάν, έναντι του 42,91% του Κιλιτσντάρολγου.

Παρά την έντονη επιθυμία για αλλαγή από ένα μέρος του εκλογικού σώματος, κουρασμένου από την οικονομική κρίση, τους περιορισμούς στις ελευθερίες και τις υπερεξουσίες μιας προεδρίας που έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες μέλη της αντιπολίτευσης στη φυλακή ή στην εξορία, ο 69χρονος αρχηγός του κράτους είχε επικρατήσει με προβάδισμα πέντε μονάδων στον πρώτο γύρο, στις 14 Μαΐου, λαμβάνοντας το 49,5% των ψήφων.

Με το πρόσωπο του να δείχνει κουρασμένο και με αργό βήμα ο Ερντογάν ψήφισε το μεσημέρι στην συνοικία Ουσκουντάρ στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Ένα χαρούμενο πλήθος τον περίμενε εκεί, στο οποίο οι σωματοφύλακές του μοίρασαν παιχνίδια και ο πρόεδρος έριξε μερικά χαρτονομίσματα στα παιδιά.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ποσοστά συμμετοχής 90%, η Τουρκία σχεδόν τα έχει φτάσει. Ζητώ από τους συμπολίτες μου να έρθουν να ψηφίσουν», δήλωσε.

Στον πρώτο γύρο το ποσοστό συμμετοχής ήταν 87%.

Σχεδόν ταυτόχρονα, χαμογελαστός παρά τις δυσμενείς προβλέψεις, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε στην Άγκυρα, ενθαρρύνοντας τους συμπολίτες του να ψηφίσουν «για να έρθει η πραγματική δημοκρατία και η ελευθερία σε αυτή τη χώρα, για να απαλλαγούμε από μια αυταρχική κυβέρνηση».

Πηγή: onalert.gr