Η Ελλάδα αναλαμβάνει από σήμερα, 1η Ιουλίου 2021 και για ένα έτος, την προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South-East European Cooperation Process – SEECP), η οποία ιδρύθηκε το 1996 και η πρώτη Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη στις 4-11-1997.

Αποτελεί το μόνο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας, στο οποίο μετέχουν αποκλειστικά όλες οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και το Κόσοβο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Πέραν της Ελλάδας, συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αλβανία, Bόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία. Στόχος, όπως επισημαίνεται, είναι η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και η κατάλληλη προετοιμασία για την ενσωμάτωσή στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, με συνεργασία στους τομείς του κράτους δικαίου, της ασφάλειας και της οικονομίας.

Η θεσμική αναβάθμιση

Από το 2008, σημειώνεται περαιτέρω στην ίδια ανακοίνωση, ο μηχανισμός περιφερειακής συνεργασίας έχει αναβαθμισθεί θεσμικά με την ίδρυση του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας (Regional Cooperation Council-RCC), η γραμματεία του οποίου εδρεύει στο Σεράγεβο και λειτουργεί ως επιχειρησιακός βραχίονας της Διαδικασίας. Αποστολή του είναι η εξειδικευμένη περιφερειακή συνεργασία σε τομείς προτεραιότητας και η παροχή τεχνογνωσίας προς τα Δυτικά Βαλκάνια, κυρίως, ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Παράλληλα, το RCC έχει αναλάβει επιχειρησιακό ρόλο για την εφαρμογή προγραμμάτων στα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο περιφερειακών πρωτοβουλιών, και σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής και την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας, όπως υπογραμμίζεται, αποτελεί βασική συνιστώσα της πολιτικής της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια και λειτουργεί ως όχημα για την ενσωμάτωση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, επισημαίνεται πως στο πλαίσιο της SEECP δεν χρησιμοποιούνται εθνικά σύμβολα (π.χ. σημαίες, εθνόσημα) και η αναφορά στους συμμετέχοντες γίνεται με τη χρήση της πρωτεύουσας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Intime News

Πηγή: onalert.gr