Κοινό ανακοινωθέν εκδόθηκε με την ολοκλήρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία, στο οποίο γίνεται πλήρης αναφορά των διμερών επαφών και των συμπερασμάτων τους.

Αναφέρεται η συνομολόγηση των κοινών ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και η ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά αλλά και διεθνή ζητήματα.

Επισημαίνεται ότι οι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας δεν περιορίζονται στο πολιτικό πεδίο αλλά διαπνέουν θέματα οικονομίας, εμπορίου, επενδύσεων, άμυνας, ασφάλειας, πολιτισμού και τουρισμού. Γι αυτό και στο πλαίσιο των διμερών επαφών αναζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης των δεσμών αυτών και εξειδίκευσης των πεδίων της συνεργασίας.

Υπογραμμίζεται η σημασία του νεοϊδρυθέντος Επιχειρηματικού Συμβουλίου ανάμεσα σε Ελλάδα και Σ. Αραβία για την ενίσχυση των δεσμών των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών και επισημαίνεται ότι εξετάστηκαν βήματα για την προαγωγή επενδυτικών πρωτοβουλιών και έργων συνδεσιμότητας. Αναφορά γίνεται βεβαίως και στη θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Δείτε επίσης Σαουδική Αραβία: Το «ευχαριστώ» του Μπιν Σαλμάν για τους ελληνικούς Patriot

Και οι δυο πλευρές όπως αναφέρεται, επιβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευσή τους για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της ασφάλειας και της σταθερότητας με βάση τις θεμελιώδεις αρχές σεβασμού του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε θαλάσσιες ζώνες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας καθώς και την υποχρέωση αποχής από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ελλάδα και Σαουδική Αραβία τόνισαν επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.

Πρωτοβουλίες για τον Τουρισμό αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ήταν ψηλά στην ατζέντα των διμερών επαφών.

Ενόχληση στην Τουρκία από την κινητικότητα της Ελλάδας σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο

Στην Τουρκία – όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ – θεωρούν ως απειλή τις συμμαχίες που συνάπτει η χώρα μας, και επικαλούνται τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Yeni Safak για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία, «ο Μητσοτάκης που συναντήθηκε με το διάδοχο του θρόνου Σαλμάν έβαλε στόχο την Τουρκία».

«Στην Ανατολική Μεσόγειο τα νερά δεν ηρεμούν» υποστηρίζει με τη σειρά της η Ηurriyet. Και ο λόγος, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, είναι ασκήσεις που γίνονται στην περιοχή, με πιο πρόσφατες τις ασκήσεις Ελλάδας – Αιγύπτου νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Επίσης, η Cumhuriyet σχολιάζει την Τετάρτη ότι «ενώ ο Βαρθολομαίος συναντήθηκε με όλους (Μπάιντεν, Μπλίνκεν, Πελόζι) η συνάντηση Ερντογάν με Μπάιντεν ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει».

Πηγή: onalert.gr