Η Τουρκία καταδίκασε έντονα, σήμερα Δευτέρα, την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πρόγραμμα στρατιωτικής εταιρικής σχέσης των ΗΠΑ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι καταδικάζει έντονα την «ένταξη της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης στο Πρόγραμμα Κρατικής Συνεργασίας του Γραφείου Εθνικής Φρουράς, στο πλαίσιο του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (State Partnership)».

«Από την άποψή μας, η τελευταία κίνηση των ΗΠΑ, δύο εβδομάδες μετά την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, δεν έχει καμία δικαιολογία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται επίσης ότι η τελευταία κίνηση των ΗΠΑ «πέρα από τη διατάραξη της ισορροπίας μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί, προφανώς έχουν γίνει μεροληπτικές». «Με τέτοιες κινήσεις, οι ΗΠΑ χάνουν την ευκαιρία τους να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Η Τουρκία δεσμεύτηκε επίσης να συνεχίσει να λαμβάνει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού», ως εγγυήτρια χώρα. «Στηρίζουμε τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της ΤΔΒΚ (Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου) σχετικά με το θέμα», λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Το αμερικανικό Πενταγώνο ανακοίνωσε το Σάββατο την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα State Partnership και την επικείμενη συνεργασία της Εθνικής Φρουράς Κύπρου με την αντίστοιχη του New Jersey των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από: Anadolu / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr