Εντός τριμήνου θα έχει ολοκληρωθεί το επιχειρηματικό σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, με την εξαγορά τους από τον αμερικανικό όμιλο ONEX, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στους εργαζόμενους των ναυπηγείων κατά την επίσκεψή του σήμερα στην Ελευσίνα. 

Ο υπουργός και ο υφυπουργός, Νίκος Παπαθανάσης επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων συνοδευόμενοι από  τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt και τον πρόεδρο της ΟΝΕΧ, Πάνο Ξενοκώστα. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η ONEX Shipyards εξασφάλισε τη χρηματοδότηση από τον αμερικανικό οργανισμό στρατηγικών επενδύσεων, DFC ,προκειμένου να προχωρήσει στην απόκτηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας κατά το επιτυχημένο μοντέλο εξυγίανσης των ναυπηγείων στο Νεώριο Σύρου, τα οποία ήδη έχει εξαγοράσει η ONEX. Όπως εξήγησε ο υπουργός για να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης της Ελευσίνας απαιτείται η μεταβίβαση των μετοχών των ναυπηγείων από τον μεγαλομέτοχο Ν. Ταβουλάρη. «Πρέπει να πάμε με τη σύμφωνη γνώμη του κύριου Ταβουλάρη να μεταβιβάσουμε τις μετοχές στην ΟΝΕΧ και να συμφωνήσει το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή εμείς και οι τράπεζες, να πάμε στο δικαστήριο με τη διαδικασία του 106Β και να εγκριθεί το επενδυτικό σχήμα βάσει του ελληνικού νόμου, όπως ακριβώς έγινε και με το Νεώριο της Σύρου», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε επίσης ότι η συμφωνία απόκτησης των ναυπηγείων από την  ONEX Shipyards θα εξασφαλίσει την καταβολή των δεδουλευμένων στους 600 εργαζομένους των ναυπηγείων. Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του OnAlert, o υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες «θα κατατεθεί στη Βουλή η νέα τροπολογία παράτασης αυτής της σύμβασης με το Πολεμικό Ναυτικό, έτσι ώστε να συνεχιστεί κανονικά η μισθοδοσία σας, όπως γίνεται τώρα μέσω του Πολεμικού Ναυτικού για το υπόλοιπο κομμάτι, την επόμενη τορπιλάκατο για τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε ομαλά να συνεχιστεί η λειτουργία του ναυπηγείου μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και την ανάληψη από την ΟΝΕΧ της λειτουργίας του ναυπηγείου και της δικής σας μισθοδοσίας».

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι μια επιτυχημένη επένδυση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα κάνει καλό όχι μόνο στους εργαζόμενους, αλλά και στη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της  Ελλάδας στο πεδίο του εμπορίου και των επενδύσεων, και θα καθιερώσει ξανά την Ελευσίνα ως ένα κρίσιμο κόμβο μεταξύ άλλων για τη στήριξη τάνκερ μεταφοράς φυσικού αερίου.

Πηγή: onalert.gr