Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων της 1ης Απριλίου, ημέρα έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης παρέστη στη δοξολογία για την επέτειο της 1ης Απριλίου στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, στη Λευκωσία.

«Η σημερινή μέρα είναι μέρα που μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη τους αγωνιστές της ελευθερίας, τους απλούς αγρότες, τους εργάτες, τους προεστούς, την εκκλησία και τους δύο μεγάλους αρχηγούς του αγώνα, που συνενώνοντας τον κυπριακό Ελληνισμό έδωσαν μία άνιση αλλά υπέρ των δικαίων μάχη, κατορθώνοντας να δώσουν ελευθερία σε αυτόν τον λαό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της δοξολογίας, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι πρόκειται για μία ελευθερία που, δυστυχώς, σαν αποτέλεσμα παρεμβάσεων, προδοσίας, εξωτερικής εισβολής, κατάχρησης των συμφωνιών κρατά υπόδουλο το 36% της πατρίδας μας. Χρέος και υποχρέωση, τιμή προς όσους αγωνίστηκαν είναι να παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στις αρχές του διεθνούς δικαίου, στις αρχές και αξίες που δεν προβλέπουν παρά μόνο ελευθερία, ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ερωτηθείς εάν στην προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας από την ΕΕ η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και κυρίως το κοίτασμα «Αφροδίτη» που έχει κριθεί εμπορεύσιμο και κατά πόσο αυτό συνιστά μία επιλογή, ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε:

«Είναι επιλογή, αλλά χρονοβόρα επιλογή, για να είμεθα ορθοί, και δεδομένου ότι κάποιες εταιρείες πρέπει να επενδύσουν, θα πρέπει να αξιολογήσουν ορθά και να αποφασίσουν αναλόγως. Το ευτύχημα για την Κύπρο είναι ότι δεν εξαρτάται από το φυσικό αέριο. Μπορεί να είναι αρνητική, οπωσδήποτε, η εξάρτηση από το πετρέλαιο, αλλά σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται να ευνοεί παρά να προκαλεί τα προβλήματα που προκαλεί στις υπόλοιπες των χωρών της Ευρώπης που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο».

Κληθείς να πει εάν εκτιμά πως μπορεί να αλλάξει η στάση των ΗΠΑ για τον αγωγό EastMed υπό το φως των εξελίξεων με την κατάσταση στην Ουκρανία, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «μετά το πέρας της μελέτης βιωσιμότητας κ.λπ., στην Ευρώπη, στις εταιρείες και βεβαίως στις ΗΠΑ, που επηρεάζουν φαίνεται κάποιες των εταιρειών, θα εξαρτηθεί και η απόφαση. Αλλά υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι μεταφοράς, η Ευρώπη, ήδη, αγοράζει από την Αμερική για τον φετινό χρόνο μία ποσότητα, της οποίας η μεταφορά θα γίνεται με ανάλογα διαμορφωμένα πλοία».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Twitter

Πηγή: thracenews.gr