«Η Τουρκία απέρριψε σήμερα αίτημα της επιχείρησης IRINI για επιθεώρηση του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MV MATILDE A, σύμφωνα με την απόφαση 2292 (2016) του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καλεί όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών να συνεργαστούν με τις επιθεωρήσεις», αποκάλυψε η ευρωπαϊκή αποστολή Eunavformed Irini με ανάρτησή της στο Twitter.

Η επιχείρηση IRINI ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου 2020 και αντιπροσωπεύει μια σημαντική συμβολή της ΕΕ στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για ασφάλεια και ειρήνη στη Λιβύη. Η ΕΕ είναι ο μόνος διεθνής παράγοντας που συμβάλλει στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η επιχείρηση εκτελεί και άλλα καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής πληροφοριών για παράνομες εξαγωγές πετρελαίου από τη Λιβύη και για δραστηριότητες εμπορίας ανθρώπων που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.

Η επιχείρηση βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή 24 κρατών μελών, προμηθεύοντας πλοία, αεροσκάφη και προσωπικό. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν τρεις φρεγάτες, τέσσερα αεροσκάφη και σχεδόν 600 άτομα άμεσα διατεθειμένα στην Irini.

Την διοίκηση της επιχείρησης έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, αφού στις αρχές του μήνα, ο αρχιπλοίαρχος Στυλιανός Δημόπουλος ανέλαβε καθήκοντα διοικητού εν πλω και η φρεγάτα ‘Αιγαίον’ ορίστηκε ως η έδρα της αποστολής.

Πηγή: onalert.gr