Πριν δυό μέρες, την 1η Σεπτεμβρίου, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξάφνιαζε ορισμένους λέγοντας ότι θα συνεχίσει να συνδιαλέγεται με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Λίγοι είχαν προσέξει την φράση που ακολουθούσε: «Ποιός θέλει να είναι η Τουρκία η μοναδική δύναμη στον κόσμο που θα εξακολουθεί να συνομιλεί με τη Ρωσία;»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάντως δείχνει προς το παρόν να αξιοποιεί ή να εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι είναι ένας από τους λίγους επικεφαλής χωρών που συνομιλούν με τον Ρώσο Πρόεδρο, επιχειρώντας να διευρύνει τον ρόλο της Τουρκίας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας ότι η χώρα του θα μπορούσε να έχει ένα ρόλο διευκόλυνσης των επαφών, αναφορικά με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης, τις εξελίξεις αναφορικά με τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, εκφράζοντας και την αποφασιστικότητά τους για τη συνέχιση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου σύμφωνα με τα σχέδια, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν και ο Πούτιν συμφώνησαν να συζητήσουν τα ζητήματα που υπάρχουν με λεπτομέρειες όταν θα συναντηθούν στην Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν για μία διάσκεψη στις 15-16 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Πηγή: onalert.gr