Την κατάθεση νομοσχεδίου για την αυστηροποίηση των διαδικασιών για τις επιστροφές πολιτών τρίτων χωρών προαναγγέλλει, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός, το νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση εντός των επόμενων εβδομάδων, «θα απλοποιήσει το κανονιστικό πλαίσιο και θα αυστηροποιήσει τις διαδικασίες επιστροφών». Πλέον, προσθέτει, «συγκεντρώνεται η αρμοδιότητα για την έκδοση απόφασης επιστροφής και γίνεται πιο αποτελεσματική η διαδικασία. Η χώρα μας προτάσσει την απέλαση όσων δεν δικαιούνται να μένουν νόμιμα εδώ».

«Εργαζόμαστε συστηματικά για την επιτάχυνση στις επιστροφές και στις απελάσεις», σημειώνει ο κ. Μηταράκης και κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς, όπως αναφέρει, «η κατάργηση των επιβαλλόμενων από τα δικαστήρια απελάσεων ήταν μία από τις πολλές ανορθογραφίες» του Ποινικού Κώδικα που θέσπισε.

«Θεωρώ πως με την κατάργηση της δικαστικής απέλασης ο ΣΥΡΙΖΑ αφαίρεσε ένα βασικό βέλος από τη νομική φαρέτρα της χώρας. Όμως, το νέο νομοσχέδιο θα αντιμετωπίσει το κενό που δημιουργήθηκε», καταλήγει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου InTime News

Πηγή: onalert.gr