Δεν έχουν τέλος οι προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς μια μέρα μετά την «επίθεση» που εξαπέλυσε προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αναφορά στην Μικρασιατική Καταστροφή, ο Τούρκος Πρόεδρος επανήλθε σήμερα με νέο «παραλήρημα» για τη Συνθήκη των Σεβρών, με φόντο τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν έδωσε σήμερα το «παρών» σε εκδήλωση για αγωγό φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και όπως αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης, ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, ο ίδιος δεν «κρατήθηκε» στα σχόλια που έκανε για την Ελλάδα και τα ενεργειακά ζητήματα, αποκαλύπτοντας το όνομα του τέταρτου πλωτού γεωτρυπάνου της χώρας.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν επιτρέψαμε να πάρουν υπό τον έλεγχο τους την χώρα όσοι ήταν ενθουσιασμένοι και ερωτευμένοι με την Συνθήκη των Σεβρών. Χαλάσαμε τα παιχνίδια τους, μεγαλώσαμε την χώρα μας, την κάναμε δυνατή και ανεξάρτητη. Παλέψαμε με τη νοοτροπία που ήταν η αίτια η Τουρκία να παραμείνει έξω από την ομπρέλα ευημερίας και ασφάλειας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Αμπντούλ Χαμίτ» θα λέγεται το νέο πλωτό γεωτρύπανο

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως: «...το νέο μας γεωτρύπανο θα το ονομάσουμε Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ. Aυτή τη στιγμή βρίσκεται  στο λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνης  και γίνονται οι τεχνικές προεργασίες πριν τις γεωτρήσεις. Με τη βοήθεια του Θεού με την έναρξη του έργου κι αυτού του πλοίου μας θα πραγματοποιήσουμε τις έρευνες μας πιο γρήγορα, αποτελεσματικά και  αποδοτικά».

Ακόμα, τόνισε ότι: «Ως μια χώρα που είναι περιτριγυρισμένη από τρεις θάλασσες, κάνουμε αισθητή την παρουσία μας όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και στην Αν. Μεσόγειο. Υποστηρίζουμε σε κάθε πλατφόρμα τα δικαιώματα μας όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων. Η στάση της χώρας μας στο ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρο και δίχως καμία αμφιβολία».

Τέλος, κατέληξε λέγοντας: «Εμείς δεν απλώνουμε το χέρι μας στα δικαιώματα κανενός, αλλά ούτε επιτρέπουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας οι ληστές. Δεν επιτρέπουμε με τίποτα με βία, με διάφορα κόλπα και με απειλές να μας πάρουν αυτό που μας ανήκει. Όσο θα γίνεται αντιληπτή η αναντικατάστατη θέση της χώρας μας θα αλλάξουν την πολιτική τους κι αυτή που προτιμούν να μην συνεργαστούν μαζί μας για πολιτικούς λογούς».

Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: thracenews.gr