Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται σήμερα να υποστήριξε ότι θετικές εξελίξεις στην πώληση από τις ΗΠΑ μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα, καθώς και στο εμπάργκο όπλων που επιβάλλει ο Καναδάς, θα βοηθούσαν το τουρκικό κοινοβούλιο να κινηθεί προς την επικύρωση του αιτήματος ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Θετικές εξελίξεις, τις οποίες αναμένουμε τόσο όσον αφορά την προμήθεια από τις ΗΠΑ των F-16 όσο και στις υποσχέσεις του Καναδά για άρση του εμπάργκο όπλων, θα βοηθούσαν το κοινοβούλιό μας να έχει θετική προσέγγιση στη Σουηδία… Όλα αυτά συνδέονται», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεφε από την Ουγγαρία, σύμφωνα με κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως συζήτησε το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σε τηλεφωνική επικοινωνία του την περασμένη εβδομάδα με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, «στο τηλεφώνημα, ο κ. Μπάιντεν είπε: ‘Εσύ θα περάσεις αυτό (την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ) από το κοινοβούλιο και εγώ θα το περάσω (την πώληση των F-16) από το Κογκρέσο».

«Ας αφήσουμε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ‘Αντονι Μπλίνκεν, και τον υπουργό Εξωτερικών μας, Χακάν Φιντάν, να διεξάγουν ταυτόχρονα αυτή τη διαδικασία. Αν διεξάγουμε αυτή τη διαδικασία ταυτόχρονα, θα έχουμε και εμείς την ευκαιρία να το περάσουμε από το Κοινοβούλιο πολύ πιο εύκολα» απάντησε, κατά δήλωσή του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πυρά κατά της ΕΕ

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθυστερήσει την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στις τάξεις της, ισχυριζόμενος πως η Άγκυρα έχει από καιρό κερδίσει το δικαίωμα να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό συνασπισμό, αλλά την βάζουν να περιμένει για πολιτικούς λόγους.

«Το να τους δοθεί καθεστώς υποψήφιων χωρών δεν σημαίνει ότι θα γίνουν μέλη της ΕΕ. Μια διαδικασία θα αρχίσει μ’ αυτές, θα τις καθυστερήσουν επίσης. Καμιά απ’ αυτές τις χώρες δεν είναι Τουρκία», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το γραφείο του.

«Είναι λάθος η Τουρκία, η οποία είναι περισσότερο έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ απ’ ό,τι μερικά κράτη μέλη, να περιμένει επί χρόνια στην πόρτα εξαιτίας πολιτικών εμποδίων», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν ισχυρίσθηκε πως «το στρατηγικό και οικονομικό» δυναμικό της Τουρκίας της έχει από καιρό δώσει επαξίως το δικαίωμα να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό συνασπισμό -κάτι για το οποίο η Άγκυρα λέει πως αποτελεί στρατηγικό στόχο της- και πρόσθεσε ότι πρόοδος μπορεί να γίνει σ’ αυτή τη διαδικασία στη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της Ουγγαρίας, με την οποία η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις.

«Η ΕΕ χρειάζεται να διορθώσει αυτό το λάθος τώρα», τόνισε, σύμφωνα με το γραφείο του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: onalert.gr