Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα μειώσει τον πληθωρισμό και την αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών μέσω χαμηλών επιτοκίων, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, αφού η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έκανε βουτιά ρεκόρ επειδή ο πρόεδρος ζητάει από την κεντρική τράπεζα να ασκήσει μια επιθετική πολιτική χαλάρωσης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεφε από την Ντόχα, ο Ερντογάν επανέλαβε την αντίθεσή του στα υψηλά επιτόκια και πρόσθεσε πως τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας δεν δημιουργούν ζήτημα, παρά τις παρεμβάσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα στην αγορά η κεντρική τράπεζα.

Ο Τούρκος πρόεδρος απέδωσε επίσης την άνοδο των τιμών σε συσσώρευση αποθεμάτων και απείλησε να επιβάλει περισσότερο αυστηρές ποινές.

«Πιστεύω ότι θα απωθήσουμε αυτές τις επιθέσεις στο νόμισμα. Όπως λέω πάντα, αν θέλει ο Θεός κι αυτό θα μας προσπεράσει. Ας το ξέρουν όλοι αυτό», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το NTV.

Ερντογάν: Άκυρες οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για Καβαλά και Ντεμιρτάς

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ακόμη πως δεν αναγνωρίζει ευρωπαϊκές αποφάσεις που ζητούν την απελευθέρωση του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά και του Κούρδου πολιτικού Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Σημείωσε δε – πάντα κατά το τηλεοπτικό δίκτυο NTV – ότι η Άγκυρα θα συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις των τουρκικών δικαστηρίων.

Ο Ερντογάν φέρεται να δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο Κατάρ πως οι ευρωπαϊκές αποφάσεις τόσο για τον Καβαλά όσο και για τον Ντεμιρτάς είναι «άκυρες» για την Τουρκία.

Την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο της Ευρώπης γνωστοποίησε στην Τουρκία ότι ετοιμάζει σε βάρος της «διαδικασίες επί παραβάσει» επειδή δεν αποφυλάκισε τον Καβάλα, μια κίνηση που μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή της συμμετοχής της Άγκυρας στον εν λόγω οργανισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κάλεσε επίσης έντονα την Τουρκία να απελευθερώσει τον Ντεμιρτάς.

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: onalert.gr