Η Τουρκία διαθέτει πλέον και τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο, εξοπλισμένο με τεχνολογία 7ης γενιάς, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Turkish Petroleum υπέγραψε συμφωνία με τη νοτιοκορεατική Daewoo για το γεωτρύπανο West Cobalt, προσθέτοντας ένα πλοίο 7ης γενιάς στον υπάρχοντα στόλο 6ης γενιάς.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η «Καθημερινή» της Κύπρου, απευθυνόμενος στους βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚR) στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Σε αντίθεση με άλλα πλοία, αυτό το πλοίο είναι ένα πλοίο 7ης γενιάς εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Υπάρχουν πέντε από αυτά τα πλοία στον κόσμο και έχουμε ένα από αυτά».

Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι το νέο πλοίο μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες σε μέγιστο βάθος 3.665 μέτρων. «Έχουμε την ικανότητα να λειτουργούμε πέρα ​​από τα σύνορά μας», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε την αγορά του γεωτρύπανου μέσω ανάρτησής του. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το νέο πλοίο αναμένεται να αναπτυχθεί στη Μαύρη Θάλασσα.

Πηγή: kathimerini.com.cy

Πηγή: onalert.gr