Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία αναμένει από τον νατοϊκό της σύμμαχο, τις ΗΠΑ, να την υποστηρίξουν και να μην της επιβάλουν κυρώσεις για την αγορά και την απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, και προσέθεσε ότι ο ίδιος είναι αναστατωμένος που η Ουάσινγκτον προχώρησε στη διαδικασία επιβολής κυρώσεων.

O Πρόεδρος Ερντογάν μίλησε αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ με αφορμή τους ρωσικούς πυραύλους S-400, μετά και την δήλωση του Προέδρου Τραμπ να βάλει βέτο στο αμυντικό νομοσχέδιο των ΗΠΑ.

Ούτε οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ που περιλαμβάνει μια διάταξη για τέτοιες κυρώσεις, ενώ το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πριν λίγο κυρώσεις εις βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τεσσάρων ακόμη Τούρκων αξιωματούχων.

Οι κυρώσεις εντάσσονται στα τιμωρητικά μέτρα της Ουάσινγκτον ενάντια στην απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία.

Νωρίτερα, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Ακάρ μίλησε για το ζήτημα των πυραύλων S-400, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να βρει λύση και να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ αλλά και με τους εταίρους στο NATO, τα όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν από την αλληλεπίδραση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων με τα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Τόνισε, επίσης, ότι η απόφαση που «πέταξε έξω» την Τουρκία από το πρόγραμμα ανάπτυξης του stealth μαχητικού δεν είναι λογική, αλλά είναι ένα λάθος, για το οποίο η Άγκυρα ελπίζει ότι θα γίνει κατανοητό και αντιληπτό από τους εταίρους της, ώστε σύντομα να επιστρέψει σε αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: onalert.gr