Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέστρεψε αεροπορικώς στην Τουρκία νωρίς σήμερα το πρωί, αντί να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η τουρκική προεδρία δεν έδωσε καμία επίσημη εξήγηση για την απρόσμενη επιστροφή του αρχηγού του κράτους.

Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστεί είπε πως υπήρχαν προβλήματα με το πρωτόκολλο όσον αφορά τη συμμετοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο. Δεν έδωσε καμιά άλλη λεπτομέρεια.

Οι ερμηνείες δίνουν και παίρνουν.

Ορισμένοι θεωρούν πως ο λόγος ματαίωσης της συμμετοχής Ερντογάν στη Διάσκεψη για το Κλίμα, είναι πως ήθελε να κάνει «απόβαση» στη Γλασκώβη, με δεκάδες μέλη της συνοδείας και των ανδρών της ασφάλειάς του, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τις βρετανικές αρχές. Στην ερμηνεία αυτή «κουμπώνουν» και οι εξηγήσεις του Τούρκου αξιωματούχου περί «προβλημάτων με το πρωτόκολλο».

Δεν λείπουν κι αυτοί που λένε ότι ο Ερντογάν πέτυχε αυτό που ήθελε από τα προγραμματισμένα διαδοχικά ταξίδια σε Ρώμη και Γλασκώβη: Να φωτογραφηθεί με τους ηγέτες και να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν. Κι αυτό το «εξασφάλισε», οπότε δεν είχε νόημα η μετάβασή του στη Σύνοδο για το Κλίμα. Κατά μία εκδοχή μάλιστα, οι συναντήσεις που είχε δεν του απέφεραν όσα επιθυμούσε.

Υπάρχει όμως και μια τρίτη «ανάγνωση» την οποία επικαλούνται κυρίως πηγές που έχουν σχέση με τη Συρία. Κατ’ αυτήν, ο Ερντογάν ετοιμάζεται – όπως έχει ήδη προαναγγείλει – μεγάλη επιχείρηση στη Συρία, με στόχο τις δυνάμεις των Κούρδων του YPG, συνεργάτες των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ISIS. Κατά την ίδια φημολογία, ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να εξαπολύσει τώρα την επίθεση, ώστε να δώσει το «σήμα» πως εξασφάλισε τις «ευλογίες» των συνομιλητών του στη Σύνοδο του G20 στη Ρώμη.

Αν κάτι τέτοιο είναι στο μυαλό του Τούρκου Προέδρου μένει να αποδειχθεί τις ερχόμενες ημέρες.

Πηγή: Με πληροφορίες από Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: onalert.gr