Σε μια αρκετά «ωμή» δήλωση προχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απείλησε ότι οι τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις θα «καθαρίσουν» έναν καταυλισμό προσφύγων στο Ιράκ, με την δικαιολογία ότι εκεί βρίσκουν καταφύγιο οι Κούρδοι μαχητές του PKK, ενώ έκανε λόγο για νέα στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή.

Τον τελευταίο χρόνο οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αυξήσει  τον αριθμό επιθετικών επιχειρήσεων και πιέζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν PKK, σε μια περιοχή 30 χιλιομέτρων μέσα στο έδαφος του Ιράκ, όμως από ότι φαίνεται αυτό δεν ικανοποιεί τον Τούρκο Πρόεδρο, που στοχοποίησε τον συγκεκριμένο καταυλισμό προσφύγων Μαχμούρ.

Ο ίδιος τόνισε στη συνέχεια ότι αυτός βρίσκεται 180 χιλιόμετρα νότια των τουρκικών συνόρων και έχει δεχθεί εκατοντάδες Τούρκους πρόσφυγες για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ωστόσο πλέον έχει μετατραπεί είναι «φυτώριο» για μαχητές και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Θα καθαρίσουμε τον καταυλισμό»

«Αν τα Ηνωμένα Έθνη δεν το καθαρίσουν, θα το κάνουμε ως μέλος του ΟΗΕ», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως η Άγκυρα πιστεύει ότι το Μαχμούρ αποτελεί μεγάλη απειλή ως το προπύργιο του PKK στα όρη Καντίλ βορειότερα. «Πόσο καιρό υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή;» είπε ο Ερντογάν χαρακτηριστικά, κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο κρατικό δίκτυο TRT.

Υψηλόβαθμος Ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βαγδάτη για «τρομοκρατικές ενέργειες που εξαπολύει το PKK από τον καταυλισμό του στη Μαχμούρ εναντίον της Τουρκίας».

Διοικητές ασφαλείας και τοπικοί αξιωματούχοι ερεύνησαν τις τουρκικές κατηγορίες και είπαν στην κυβέρνηση πως ο καταυλισμός του Μαχμούρ τελεί υπό τον έλεγχο μαχητών του PKK που δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στις κυβερνητικές δυνάμεις, είπε ο αξιωματούχος. Ιρακινός κυβερνητικός αξιωματούχος δεν απάντησε προσώρας σε αίτημα για σχόλια.

Η ιστορία και η σημασία του καταυλισμού

Ο καταυλισμός δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1990, όταν χιλιάδες Κούρδοι από την Τουρκία διέσχισαν τα σύνορα σε μια κίνηση που σύμφωνα με την Άγκυρα προκάλεσε σκόπιμα το PKK.

To PKK, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μάχεται εναντίον του κράτους στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία από το 1984. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα στη σύγκρουση.

Το Μαχμούρ τέθηκε στο στόχαστρο τουρκικών αεροπορικών επιδρομών πριν από ένα χρόνο, αν και τότε δεν υπήρξαν αναφορές για απώλειες, όμως Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε πως τώρα είναι προτεραιότητα για την Άγκυρα.

«Ο καταυλισμός του Μαχμούρ χρησιμοποιείται ως ένα από τα κέντρα διοικητικής μέριμνας σε επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων», είπε ο αξιωματούχος. «Είναι τώρα η ώρα, πρέπει να το καθαρίσουμε από το PKK».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Intime News

Πηγή: onalert.gr