Ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών έθεσε εκ νέου η Άγκυρα, αυτή τη φορά μέσω του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αν η Αθήνα δεν αλλάξει στάση, τότε η Άγκυρα θα υψώσει το θέμα «στο υψηλότερο επίπεδο», είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν, ο οποίος έκανε λόγο για «αμφιλεγόμενα ζητήματα».

«Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Άλλωστε φέραμε αυτό το θέμα στον ΟΗΕ» ανέφερε ο κ. Ερντογάν σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

«Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην επικαιρότητα και το επόμενο διάστημα. Ως προς αυτό, ο υπουργός μας (σσ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου) τους προειδοποίησε. Ωστόσο, εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτό το έργο, φυσικά θα κάνουμε αυτήν την προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι χρειαστεί» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Και ο Ερντογάν πρόσθεσε: «Γιατί, όπως γνωρίζετε, το θέμα των νησιών είναι πάντα αμφιλεγόμενο. Μπορεί να μας αναγκάσουν να φέρουμε στην επικαιρότητα, να θίξουμε αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Για τον λόγο αυτό ο υπουργός μου τους προειδοποίησε σε χαμηλό επίπεδο για να μην μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση. Και καλά έκανε».

Αυτό που πάντως δεν είπε ο Ερντογάν, είναι ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Λονδίνο, όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψαν κατηγορηματικά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, όπως άλλωστε έκανε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Αυτό πάντως που γίνεται σαφές, είναι ότι η Τουρκία δεν φαίνεται να πτοείται και δείχνει αποφασισμένη να εγείρει όλο και πιό συχνά το θέμα της κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Όπως ακριβώς επεσήμαινε μέσω της DW ο  πολιτικός αναλυτής, σχολιαστής και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Ρόναλντ Μαϊνάρντους.

Πηγή: Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Πηγή: thracenews.gr