Επιμένει για τη λύση δύο κρατών στο Κυπριακό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε σημερινές δηλώσεις του δήλωσε ότι «εάν πρόκειται να υπάρξει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δεν θα πρέπει να είναι πλέον μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ «δύο κρατών», λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι δύο «ξεχωριστοί λαοί» είναι δύο «ξεχωριστά κράτη».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τα εγκαίνια ενός έργου στα Κατεχόμενα, τοποθετήθηκε επί των επόμενων βημάτων της Άγκυρας στο Κυπριακό, ενώ δεν δίστασε να κατηγορήσει για ακόμα μια φορά Ελλάδα και Κύπρο για το «αδιέξοδο» στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη του ΟΗΕ, με τον ίδιο να συνεχίζει στη «γραμμή» περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Επιμένει στα περί λύσης δύο κρατών ο Τούρκος Πρόεδρος

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι Τ/κ γνωρίζουν καλά τι είναι αδικία και τι «δύο μέτρα και δυο σταθμά” “Κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που διήρκεσε μισό αιώνα, οι Τ/κ υπήρξαν τα μεγαλύτερα θύματα του αδιεξόδου. Εκείνοι που παρέδωσαν τα δικαιώματα των Τ/κ πίσω από τις κλειστές πόρτες, όταν φτάσει η ώρα της δράσης δυστυχώς παίζουν πάντοτε το παιχνίδι των τριών πιθήκων.

Αντί για μια δίκαιη λύση που σέβεται τα δικαιώματα όλων, ήθελαν να καταδικάσουν τους Τ/κ αδελφούς μας σε καθεστώς μειονότητας. Η νοοτροπία η οποία δεν βλέπει την Τ/κ κοινότητα ίση, και μάλιστα την αγνοεί, έχει μετατρέψει το Κυπριακό σε γάγγραινα. Οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό δεν έφεραν αποτέλεσμα λόγω της αδιάλλακτης και κακομαθημένης στάσης της ε/κ πλευράς.

Εκείνοι που δολοφόνησαν τον τ/κ λαό μεταξύ 1963-1974 το έσκασαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με παράλογες δικαιολογίες μόλις πλησίασε η στιγμή για λύση. Οι Ε/κ είναι που απέρριψαν το σχέδιο Ανάν. Ενώ επιβραβεύτηκαν από την ΕΕ, η τ/κ πλευρά που είπε ‘ναι’ τιμωρήθηκε”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η αποτίμηση για την Πενταμερή του ΟΗΕ

Για τη Γενεύη ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “υποστηρίξαμε πλήρως τις ενέργειες της τ/κ πλευράς. Θέλω να συγχαρώ τον κ. Τατάρ. Πλέον κανείς δεν μπορεί να κάνει την τουρκική πλευρά να πληρώσει το τίμημα του αδιεξόδου στην Κύπρο. Εάν αναζητηθεί λύση στην Κύπρο, πρέπει να βασίζεται στις πραγματικότητες και όχι σε φρούδα όνειρα. Αντί να σπαταλάμε χρόνο με προτάσεις που έχουν ολοκληρώσει τη διάρκεια ζωή τους, θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι δύο ξεχωριστοί λαοί είναι δύο ξεχωριστά κράτη.

Το κυρίαρχο καθεστώς και η ισότητα των Τ/κ πρέπει να αναγνωριστούν. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να καταπατηθούν τα δικαιώματά τους. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους Τ/κ. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την εθνική μας υπόθεση, την Κύπρο.

Εάν πρόκειται να υπάρξει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων, δεν θα πρέπει να είναι πλέον μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ δύο κρατών. Ποτέ δεν είδαμε τη δική μας μοίρα και δεν την βλέπουμε ξεχωριστά από εκείνη των Τ/κ. Δεν αφήσαμε ποτέ τους Τ/κ στη μοίρα τους”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Με πληροφορίες από: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων – Offsite / Φωτογραφίες αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr