Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε διαπρύσια ομιλία στους οπαδούς του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, διαβεβαιώνοντας πως βρίσκεται «καθαρά μπροστά» μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Τουρκία χθες Κυριακή, αλλά μοιάζοντας να αποδέχεται πλέον πως η διεξαγωγή δεύτερου γύρου, το αποτέλεσμα του οποίου θα «σεβαστεί», είναι πράγματι απαραίτητη.

«Μολονότι τα [επίσημα] αποτελέσματα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ακόμα, είμαστε καθαρά μπροστά», είπε στη θάλασσα των οπαδών του μέσα στη νύχτα [στις 02:30 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] στην Άγκυρα. «Θα σεβαστούμε [το αποτέλεσμα] αυτής της ψηφοφορίας και της επόμενης», διαβεβαίωσε.

Ο κ. Ερντογάν, 69 ετών, διαβεβαίωσε πως προηγείται με 2,6 εκατομμύρια ψήφους του αντιπάλου του, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, 74 ετών.

Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η παράταξή του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), εξασφάλισε την πλειοψηφία των εδρών στην τουρκική Βουλή μαζί με τον εταίρο του, το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα MHP.

Ευχαρίστησε τους οπαδούς του και τους πολίτες για τη «συμμετοχή ρεκόρ» στις εκλογές –το ποσοστό της δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά εκτιμάται πως έφθασε ως ακόμη και το 90%–, ενώ απέρριψε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί χειραγώγησης των αποτελεσμάτων.

«Νίκησε η χώρα μας, το έθνος μας», είπε, χαρακτηρίζοντας υποδειγματική την εκλογική διαδικασία, «παράδειγμα» για τον κόσμο, κατ’ αυτόν: «Η Τουρκία έδειξε πως είναι ανάμεσα στις ηγετικές δημοκρατίες του κόσμου».

Πηγές: AFP, dpa, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: onalert.gr