Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε σήμερα ενώπιον του τουρκικού κοινοβουλίου την απειλή για διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης κατά δύο περιοχών στη βόρεια Συρία, με στόχο Κούρδους μαχητές, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

«Θα περάσουμε σε ένα νέο στάδιο στην εγκαθίδρυση ζώνης ασφαλείας πλάτους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων μας. Θα καθαρίσουμε την Τελ Ριφάτ και την Μάνμπιτζ», δυτικά του Ευφράτη, σημείωσε, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους δεσμεύτηκε επίσης ότι η προγραμματιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση θα προχωρήσει «βήμα προς βήμα σε άλλες περιοχές» της βόρειας Συρίας.

Ο Ερντογάν απειλεί εδώ και μία εβδομάδα να εξαπολύσει επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επίσης στόχο τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες είναι συμμαχικές του PKK, αλλά υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ και τον συνασπισμό της Δύσης κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Δεν θα περιμένουμε την άδεια των ΗΠΑ»

«Ποιος θα υποστηρίξει αυτές τις νόμιμες επιχειρήσεις ασφαλείας που διεξάγει η Τουρκία και ποιος θα προσπαθήσει να αντιταχθεί σε αυτές, θα το δούμε», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Το σαββατοκύριακο που πέρασε ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν θα περιμένει την άδεια» των ΗΠΑ για να εξαπολύσει μια νέα επίθεση στη Συρία.

Επίσης την Τρίτη υπενθύμισε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι συμφωνία που υπεγράφη το 2019 μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας προέβλεπε τη δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης «απαλλαγμένης από την τρομοκρατία» κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων.

«Η δημιουργία της είναι επιβεβλημένη», σημείωσε.

Ο Ερντογάν αντιτίθεται από τα μέσα Μαΐου στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO, κατηγορώντας τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι υποθάλπουν «τρομοκράτες» του PKK και των YPG.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr