Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα κάνει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη χώρα αυτή του Κόλπου από το 2013, επιδιώκοντας ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας ανάμεσα στα δύο ως πρότινος αντίπαλα κράτη.

Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν ακολουθεί εκείνη που έκανε, τον Νοέμβριο, ο πρίγκιπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι, ο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν, ο de facto ηγέτης των ΗΑΕ, που έγινε δεκτός με μεγάλες τιμές στην Άγκυρα.

Το Αμπού Ντάμπι αντιμετώπιζε ως πρότινος με μεγάλη εχθρότητα τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, στον οποίο «χρέωνε» πως υποστήριζε το πολιτικό ισλάμ. Οι δύο χώρες ήταν αντίπαλες σε διάφορα ζητήματα στη Μέση Ανατολή – ειδικά στη Λιβύη και στην κρίση με το Κατάρ.

Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στα ΗΑΕ «ανοίγει νέα σελίδα και συνάδει με τον στόχο των Εμιράτων να ενισχύσουν τους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιφέρεια», ανέφερε χθες Κυριακή ο Ανουάρ Γκαργκάς, σύμβουλος για διπλωματικά θέματα της προεδρίας των ΗΑΕ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ ανακοίνωσε την ίδρυση ταμείου με διαθέσιμα σχεδόν 9 δισεκ. ευρώ για την υποστήριξη των επενδύσεων στην Τουρκία.

Τα ΗΑΕ θέλουν να διπλασιάσουν ή να τριπλασιάσουν τον όγκο των ανταλλαγών τους με την Τουρκία, που θεωρούν οδό προς νέες αγορές χάρη στα δίκτυα εφοδιασμού της, κατά δηλώσεις που έκανε τον Ιανουάριο ο υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Θάνι Αλ Ζεγιούντι.

Ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών των δύο χωρών ανήλθε το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε πάνω από 26,4 δισεκ. ντίρχαμ (6,3 δισεκ. ευρώ), αυξήθηκε με άλλα λόγια κατά 100% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων, το WAM.

Το σύνολο των επενδύσεων των Εμιράτων στην Τουρκία έφθασε τα σχεδόν 4,4 δισεκ. ευρώ στα τέλη του 2020, πάντα σύμφωνα με το WAM, ενώ οι τουρκικές επενδύσεις στα ΗΑΕ –στις κατασκευές, στα ακίνητα, στα χρηματοοικονομικά, στον τομέα των ασφαλίσεων, στη βιομηχανία…– έφθασαν τα 312 εκατ. ευρώ.

Μικρό κράτος με μεγάλες φιλοδοξίες, τα ΗΑΕ έχουν αποδυθεί τους τελευταίους μήνες σε διπλωματικές επιθέσεις γοητείας, καθώς η οικονομία τους δοκιμάζεται από τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου και τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Το Αμπού Ντάμπι εξομάλυνε το 2020 τις σχέσεις του με το Ισραήλ και έχει υπογράψει έκτοτε διάφορες εμπορικές συμφωνίες.

Ο Ερντογάν και η Άγκυρα από την πλευρά τους επιδιώκουν να καλυτερεύσουν τις σχέσεις τους με κράτη της περιφέρειας, καθώς η Τουρκία παραμένει βυθισμένη σε μείζονα οικονομική κρίση, με πληθωρισμό-ρεκόρ εξαιτίας της ελεύθερης πτώσης της τουρκικής λίρας.

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: onalert.gr