Την ευχή να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει του ταξιδιού στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Ερντογάν δεν παρέλειψε να εκφράσει το «παράπονο» γιατί οι ΗΠΑ στέλνουν F-16 στην Αθήνα, αλλά όχι στην Τουρκία, ενώ επανέλαβε την αντίθεσή του στις «παρεμβάσεις τρίτων» στις διμερείς σχέσεις.

Συγκεριμένα σε δηλώσεις του κατά την πτήση επιστροφής του στην Τουρκία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σχετικά με την επίσκεψή του στην Ελλάδα:

«Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει μια νέα εποχή. Γιατί πάντα λέω: «Προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους και να μειώσουμε τους εχθρούς». Πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να του τα πούμε (σ.σ. του Έλληνα πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη) αυτά πολύ καθαρά στη διμερή μας συνάντηση, όπως έχω πει και στο παρελθόν. Γιατί όταν φωνάξετε από την Τουρκία, αυτός ο ήχος ακούγεται από το νησί της Κω. Δεν είναι σωστό δύο χώρες, οι οποίες είναι τόσο κοντά σε απόσταση, τόσο συνυφασμένες όσον αφορά την ιστορία τους, να εξακολουθούν να πορεύονται με φωνές που τροφοδοτούν την εχθρότητα».

Ο κ. Ερντογάν στη συνέχεια έριξε και το «καρφί» για τα F-16: «Όταν κοιτάμε αυτό το σημείο, κάποιος, ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προσπαθεί να μας στρέψει τον έναν εναντίον του άλλου. Παρόλο που έχουμε πληρώσει τα F-16 δεν μας τα δίνουν, ενώ εξακολουθεί να στέλνει F-16 και πυρομαχικά στην Ελλάδα. Επειδή η Αμερική το κάνει αυτό, μάλλον δεν έχουμε λόγο να υποχωρήσουμε. Επισκεπτόμαστε τον διπλανό μας γείτονα, καθόμαστε και μιλάμε. Αν δεν εμπλακούμε σε συμπεριφορές που βλάπτουν τα συμφέροντα του άλλου, δεν υπάρχει πρόβλημα. Συνεχίζουμε ακριβώς ίδια τον δρόμο μας».

Ο κ. Ερντογάν δεν παραγνώρισε ότι υπάρχουν δυσεπίλυτες διαφορές, έδειξε όμως να επιμένει στην λεγόμενη «θετική ατζέντα», λέγοντας: «Φυσικά, έχουμε διαφορές απόψεων και υπάρχουν βαθιά ζητήματα που δεν λύνονται με συνοπτικές διαδικασίες. Υπάρχουν όμως και θέματα που μπορούμε να λύσουμε άμεσα και να διευρύνουμε το έδαφος για συνεργασία. Εάν ξεκινήσουμε μια νέα εποχή, τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας και αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις σε ένα επίπεδο απαλλαγμένο από εξωτερικές επιρροές, είμαι βέβαιος ότι θα επωφεληθούμε. Η αντίληψή μας για την εξωτερική πολιτική δεν είναι «εγώ πάντα κερδίζω και ο άλλος χάνει». Θα πάμε στην Αθήνα με μια προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους (καζάν-καζάν, win-win). Εκεί, θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να λάβουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / του ανταποκριτή Γ. Μανδαλίδη

Πηγή: thracenews.gr