Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή την επαρχία Αντιγιαμάν στην ανατολική Τουρκία, στον έβδομο σταθμό της περιοδείας του στις δέκα επαρχίες της χώρας που επλήγησαν από τον σεισμό.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε τον τελευταίο απολογισμό των νεκρών από τον σεισμό της Δευτέρας στους 18.991, ενώ άλλοι 75.523 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Η ανταπόκριση των τουρκικών αρχών στους φονικούς σεισμούς δεν είναι τόσο γρήγορη όσο ήθελε η κυβέρνηση, παραδέχτηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μιλώντας από την επαρχία Αντιγιαμάν, ο Ερντογάν ανέφερε ότι κάποιοι άνθρωποι λεηλατούν καταστήματα και επιτίθενται σε επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στην επαρχία θα επιτρέψει στο κράτος να επιβάλει τα αναγκαία τιμωρητικά μέτρα.

«Ξέρω πολύ καλά ότι τα λόγια δεν αρκούν για να περιγράψουν τον πόνο που περνάμε», δήλωσε. Επίσης, υποστήριξε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να «ξαναφτάξει όλα αυτά τα κτίρια μέσα σε ένα χρόνο. Έχω δώσει τις απαραίτητες οδηγίες τόσο στον υπουργό μας όσο και στις αρμόδιες μονάδες μας».

«Στο πλαίσιο προσφορών βοήθειας από 94 διαφορετικές χώρες μέχρι στιγμής, ομάδες συνεχίζουν να έρχονται στη χώρα μας. Η καταστροφή επηρέασε τόσα πολλά κτίρια σε μια τόσο μεγάλη περιοχή που είναι ίσως η μεγαλύτερη ομάδα έρευνας και διάσωσης στον κόσμο με περισσότερα από 141.000 άτομα. περίπου 30 χιλιάδες εκ των οποίων είναι εκπαιδευμένο προσωπικό έρευνας και διάσωσης», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ, Anadolu / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: onalert.gr