Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις δηλώσεις του μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου στην Τουρκία, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πρόοδο στις σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ. 

Ταυτόχρονα, επιδόθηκε ξανά σε ψευδείς ισχυρισμούς εναντίον της Ελλάδας, αναφέροντας ότι η Αθήνα είναι εκείνη που προκαλεί και αρνείται τον διμερή διάλογο, ενώ ο ίδιος είναι που έχει αρνηθεί πολλάκις κάθε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, διαμηνύοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι ίση με την Τουρκία σε κανένα επίπεδο».

«Από την προηγούμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έχουμε αξιολογήσει τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Επαναβεβαιώσαμε τη θέση μας σχετικά με τις στάσεις που επιδεικνύει ειδικά η Ελλάδα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Κάθε εξέλιξη στον κόσμο αποκαλύπτει ότι η Τουρκία είναι ‘απαραίτητη’ για την ευρωπαϊκή γεωγραφία. Επίσης, οι ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της Πράγας εκτίμησαν τον μεσολαβητικό ρόλο της Άγκυρας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

«Στην Πράγα είπαμε ότι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Προτρέπουμε την ΕΕ να καλέσει την Ελλάδα για διάλογο σε διμερή βάση αντί να υποστηρίζει παράνομες πρωτοβουλίες που μεταμφιέζονται ως πράξεις ενότητας ή αλληλεγγύης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

«Σε αντίθεση με άλλα κράτη, η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει την ικανότητα να προβλέπει τις απειλές ως αποτέλεσμα των επιθέσεων και των παγίδων στις οποίες έχει εκτεθεί εδώ και πολύ καιρό».

«Οι αδικίες που έχουμε υποστεί στη διπλωματία εδώ και πολύ καιρό μας δίνουν την ευκαιρία να αναπτύξουμε ισορροπημένες και εποικοδομητικές πολιτικές. Ήμασταν προετοιμασμένοι για την ενεργειακή κρίση που έκανε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα την Ευρώπη, να σκέφτεται ‘σκοτεινά’», δήλωσε μεταξύ άλλον ο Τούρκος ηγέτης, μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου.

Με πληροφορίες από: TRT Haber / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: thracenews.gr