Μόλις μία ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Άγκυρα, κατά την οποία η Ελλάδα βρισκόταν ψηλά στην ημερήσια διάταξη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε ξανά στη χώρα μας, σε συνέντευξη του στο CNN Turk, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι επιτακτική ανάγκη να αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά».

«Η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία είναι στο ΝΑΤΟ. Αλλά εμείς είμαστε στο TOP5 του ΝΑΤΟ. Είμαστε μία πολύ σημαντική χώρα για το ΝΑΤΟ. Είναι απαράδεκτο οι ΗΠΑ να στέλνουν τόσα όπλα και πυρομαχικά σε αυτά τα νησιά. Αυτό που περιμένουμε από τις ΗΠΑ είναι να μην υπολογίζουν τα ψέματα της Ελλάδας και να μην χειραγωγούν τη διεθνή κοινή γνώμη. Προειδοποιήσαμε τις ΗΠΑ και την Ελλάδα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών μας. Δεν θα βρείτε στις ΗΠΑ άλλο σύμμαχο σαν την Τουρκία. Τα νησιά είναι μη στρατιωτική ζώνη. Πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουν τώρα τα νησιά. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, τα νησιά αυτά έχουν ειδικό καθεστώς. Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να μην παρασύρουν την Ελλάδα.

Η ανακοίνωση που έβγαλε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, αναφέρεται σ’ αυτό. Οι ΗΠΑ που -είτε αγνοούν είτε και ενθαρρύνουν την Ελλάδα να απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα- εξοπλίζουν τα νησιά. Θα σταματήσουμε; Έχουμε περίπου 40.000 στρατιώτες εκεί. Η στρατιωτικοποίηση δεν θα μείνει αναπάντητη. Στα νησιά που πρέπει να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα, οι ΗΠΑ δεν υπακούουν στη Συνθήκη της Λωζάννης και κάνουν τέτοιες ενέργειες».

Για τα F-16, ο Ερντογάν ανέφερε: «Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι η γνώμη του είναι πως πρέπει να μας δώσουν τα F-16. Πήραμε απαντήσεις σ’ αυτή την κατεύθυνση και στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας. Μας είπαν ότι «δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων». Κατά τη διάρκεια της επίσης, συνάντησα Ρεπουμπλικάνους. Οι συζητήσεις ήταν θετικές. Είπαν ότι θα κάνουν ό,τι καλύτερο που μπορούν».

Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: thracenews.gr