Νέα δημοσκόπηση του Κέντρου Ερευνών Κοινής Γνώμης Ευρασία (ΑΚΑΜ) έδειξε ότι η υποστήριξη προς τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βυθίζεται και διαπίστωσε ότι η πρόσφατη απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί πιθανότατα θα έχει αμελητέα επίδραση στην πρόθεση ψήφου, ανέφερε την Παρασκευή η Cumhuriyet.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 48,6% δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τον Ερντογάν σε προεδρικές εκλογές, ενώ το 38,9% δήλωσε ότι θα το κάνει.

Μια έρευνα για το ΑΚΑΜ στα τέλη Μαΐου διαπίστωσε ότι το 46,9% των ερωτηθέντων δήλωνε ότι δεν θα ψηφίσει τον Ερντογάν εάν έθετε υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία, ενώ το 39,2% δήλωνε ότι θα το κάνει.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, το 99,7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η πρόσφατη απόφαση του Ερντογάν να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από μουσείο δεν θα έχει αντίκτυπο στο πώς σκοπεύει να ψηφίσει.

Σε ερώτηση σχετικά με τη συνολική απόδοση του Ερντογάν ως προέδρου, το 40,2% απάντησε ότι δεν ήταν επιτυχής, το 30,9% ότι δεν ήταν ούτε επιτυχημένη ούτε αποτυχημένη και μόλις το 28,9% είπε ότι ήταν επιτυχής.

Όταν ρωτήθηκαν για τη γενική απόδοση της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, το 41,9% των συμμετεχόντων στην δημοσκόπηση δήλωσε ότι ήταν ανεπιτυχής, το 30,3% είπε ότι ήταν επιτυχής και το 27,8% δεν την θεωρεί ούτε επιτυχημένη ούτε αποτυχημένη.

Οι ερωτηθέντες  απάντησαν ακόμη ότι η ανησυχία για την οικονομία και η ανεργία είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

Απαντώντας στο ερώτημα ποιο κόμμα θα ψηφίσουν εάν διεξαχθούν σήμερα εκλογές, το 35% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψηφίσει το AKP του Ερντογάν.

Συνολικά, το 28,4% δήλωσε ότι θα ψηφίσει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης. Το 12,4% θα ψηφίσει υπέρ του κόμματος της αντιπολίτευσης rightY center. Το 11,7% θα ψηφίσει υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος των Κούρδων και 7,4% θα ψηφίσει το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικών Κινήσεων, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το AKP.

Πηγή: ahvalnews

Πηγή: onalert.gr