Η Τουρκία δεν θα άρει την αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας στο NATO εάν δεν σταματήσει να φιλοξενεί ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες, δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Άγκυρα πιέζει τη Σουηδία να λάβει πρόσθετα μέτρα κατά των υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και μελών ενός δικτύου που η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνους για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Η Τουρκία αντιμετωπίζει και τις δύο ομάδες ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η Τουρκία αναμένει από τη Σουηδία να σταματήσει να φιλοξενεί μέλη και των δύο ομάδων, είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να δημιουργήσουν φιλία με την Τουρκία επιτρέποντας στους τρομοκράτες να διαδηλώνουν στις πιο κεντρικές πλατείες των πόλεων τους», είπε χαρακτηριστικά.

Τους τελευταίους μήνες, διαδηλωτές στη Στοκχόλμη κυμάτισαν σημαίες που έδειχναν υποστήριξη στο PKK, το οποίο επίσης θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας.

«Η θέση, οι προσδοκίες και οι υποσχέσεις μας που δόθηκαν ήταν ξεκάθαρες. Αυτή τη στιγμή υπερασπιζόμαστε τις ίδιες αρχές που υπερασπιστήκαμε πέρυσι. Θέλουμε απλώς να παραμείνουν πιστοί σε αυτό που υπέγραψαν», είπε επίσης ο Ερντογάν.

Η Σουηδία λέει ότι έχει διατηρήσει το μέρος της συμφωνίας που συνήφθη με την Τουρκία στη Μαδρίτη πέρυσι, με στόχο την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Άγκυρας για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέου αντιτρομοκρατικού νόμου. Αλλά η Τουρκία λέει ότι η αλλαγή της νομοθεσίας της Σουηδίας ήταν «ανούσια», αφού συνεχίζονται οι διαδηλώσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε τον περασμένο μήνα ότι η Σουηδία και η Τουρκία θα πραγματοποιήσουν συνάντηση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες σχετικά με την πιθανή ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους.

Μια διαδήλωση στη Στοκχόλμη την περασμένη εβδομάδα, την πρώτη μέρα των μουσουλμανικών εορτών Eid al Adha, η οποία περιελάμβανε κάψιμο ενός Κορανίου εξόργισε περαιτέρω την Τουρκία.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr