«Η Άγκυρα και η Μόσχα λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να κάνουν την Τουρκία ενεργειακό κόμβο, ειδικά η Θράκη θα γίνει παγκόμιος κόμβος φυσικού αερίου», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είχαμε σημαντικές συναντήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Έχουμε κάνει τα βήματά μας. Έτσι, η Θράκη θα γίνει κόμβος φυσικού αερίου και ενέργειας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε τελετή για την αύξηση της χωρητικότητας της Υπόγειας Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου στη Σηλυβρή.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει την εξωτερική εξάρτηση της χώρας από πρωτογενείς πόρους από 71% σε 13% έως το 2053. «Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ένα παγκόσμιο κέντρο, όπου θα καθορίζεται η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου, το συντομότερο δυνατό», είπε.

Αναφερόμενος στο παράνομο τουρκολινυκό μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη για τη θαλάσσια οριοθέτηση και τους πόρους υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, ο Ερντογάν είπε: «Πίσω από τη δυσφορία που προκαλεί η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη σε κάποιους, κρύβεται το γεγονός ότι κάθε επένδυση στον ενεργειακό τομέα έχει βάθος αιώνα».

Το ρωσικό αέριο καλύπτει σχεδόν τις μισές ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας. Η χώρα εισάγει επίσης φυσικό αέριο από το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν μέσω αγωγών και αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από το Κατάρ, τη Νιγηρία, τη Νορβηγία, την Αλγερία και τις ΗΠΑ.

Mε πληροφορίες από: Hurriyet / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: onalert.gr