Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Τουρκία αποφάσισε να ξεκινήσει την διαδικασία έγκρισης της ένταξης της Φινλανδίας στο NATO, στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση με τον Φινλανδό ομόλογό του Σαούλι Νιινίστο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Φινλανδία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με βάση τη τριμερή συμφωνία που υπογράφηκε στη Μαδρίτη το 2022, ανάμεσα σε Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία για την εξάλειψη της τρομοκρατίας.

«Μας ενδιαφέρει η ισχυρή υποστήριξη της Φινλανδίας για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», πρόσθεσε ο Ερντογάν, τονίζοντας επίσης τους «ιστορικούς» δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Με βάση την ευαισθησία της αντιμετώπισης των ανησυχιών μας για την ασφάλεια, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία έγκρισης του πρωτοκόλλου ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο μας. Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ θα γίνει ισχυρότερο με την ένταξη της Φινλανδίας και έτσι θα παίξει ενεργό ρόλο στη διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας», συνέχισε.

Όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας, ο Τούρκος πρόεδρος διαχώρισε τις δύο σκανδιναβικές χώρες, λέγοντας πως η Στοκχόλμη δεν έχει κάνει τα ίδια βήματα με το Ελσίνκι και έχει «επιλέξει» να «αγκαλιάσει τους τρομοκράτες».

«Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας με τη Σουηδία με βάση τις αρχές της συμμαχίας και την προσέγγισή μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», είπε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσουμε θετικά τη Σουηδία αν δεν μας εκδώσουν τους τρομοκράτες που έχουμε ζητήσει. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ενέργειες στη Φινλανδία, τη ξεχωρίσαμε από τη Σουηδία και δείξαμε τη θετική μας προσέγγιση με την υπογραφή μας».

Με πληροφορίες από: Anadolu / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: onalert.gr