Στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών συμμετείχε ο Διευθυντής του Turkish Research Program του “The Washington Institute for Near East Policy” Soner Cagaptay, ο οποίος προχώρησε σε μια συνοπτική ανάλυση της προεδρίας Ερντογάν.

Ο κ. Cagaptay εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο ανήλθε στην εξουσία ο Τούρκος Πρόεδρος, ενώ στη συνέχεια τόνισε τους λόγους για τους οποίους παρεκτράπη η ενταξιακή πορεία της χώρας του, μιλώντας παράλληλα για τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα αλλά και με τη Δύση υπό το πρίσμα της διακυβέρνησης Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Cagaptay ανέφερε ότι η πολιτική του Ερντογάν δεν κατάφερε να δημιουργήσει καλές σχέσεις με τους γείτονες, ενώ πρόσθεσε ότι για αυτό το λόγο οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ήρθαν να τονώσουν την εικόνα του. Μίλησε για «οικονομικό θαύμα» τα πρώτα 15 χρόνια της θητείας του Τούρκου Προέδρου, αφού κατάφερε να ενισχύσει την ανάπτυξη, να βελτιώσει τις υπηρεσίες και να μεταρρυθμίσει το σύστημα υγείας, βγάζοντας τον κόσμο από τη φτώχεια.

Οι σχέσεις Τουρκίας – Δύση επί προεδρίας Ερντογάν

Αναφορικά με τις σχέσεις του Ερντογάν με τη Δύση, σημείωσε ότι θέλει να συνομιλεί μαζί της και να ενισχύει τη θέση του στο ΝΑΤΟ για θέμα άμυνας, αλλά δεν θεωρεί υποχρεωτικά τη θέση της χώρας του στη Δύση. Η οικονομία του ωστόσο, υπογράμμισε, είναι συνδεδεμένη με αυτήν της Δύσης και κυρίως της Ευρώπης, παρόλο που έχει και οικονομικές σχέσεις με άλλες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα.

«Η Ε.Ε. αποφεύγει να δώσει μία καθαρή απάντηση για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας», τόνισε, σημειώνοντας ότι βλέπουμε να συμπεριφέρεται στη χώρα σαν ένα μεγάλο camp μεταναστών. Ο κ. Cagaptay συνέκρινε μάλιστα την ενταξιακή πορεία της Κροατίας με αυτήν της Τουρκίας που ενώ είχαν κοινά στοιχεία στην αρχή, τελικά η Κροατία έκανε πολλά βήματα έκτοτε και κατάφερε την ένταξή της το 2013.

Η ρωσοτουρκική «φιλία»

Σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας έκανε λόγο για ισχυρό δεσμό Ερντογάν και Πούτιν, τονίζοντας μάλιστα ότι ο Ερντογάν θαυμάζει τον Πούτιν για τον τρόπο που ασκεί την εξουσία του. Υπενθύμισε μάλιστα ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η Ρωσία ήταν η πρώτη που άπλωσε το χέρι στην Τουρκία και όχι οι ΗΠΑ που αποτελούν στρατηγικό της σύμμαχο εδώ και χρόνια. Οι δύο χώρες έχουν και ισχυρές εμπορικές σχέσεις, ενώ η Τουρκία αποτελεί και τουριστικό προορισμό για τους Ρώσους.

Το επόμενο στοίχημα του Ερντογάν, κατά τον κ. Cagaptay, είναι να βρει την ισορροπία ανάμεσα στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και την Ρωσία. Ωστόσο, προς το παρόν, ο Μπάιντεν δεν δείχνει να ανταποκρίνεται, καθώς γνωρίζει ότι η Τουρκία χρειάζεται τις ΗΠΑ πολύ περισσότερο από ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται την Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr