Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του NATO «έδειξε» ότι ένα κοινό ανακοινωθέν δεν είναι ικανό να «καλύψει» τα ρήγματα της Συμμαχίας, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί τις επερχόμενες κρίσεις σε χώρες-κλειδιά όπως η Τουρκία του Ερντογάν, αλλά και στη Γερμανία και τις ΗΠΑ. 

Το 2020 «έρχονται» αλλαγές, καθώς θα διεξαχθούν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές, η Μέρκελ θα αποσυρθεί από την εξουσία και ο Ερντογάν βλέπει ότι η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη για την επίτευξη των δικών του προσωπικών στόχων και φιλοδοξιών.

Πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ahval» αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τα «ρήγματα» που υπάρχουν εντός του NATO και «ποντάρει» σε αλλαγές που θα σημειωθούν τον επόμενο χρόνο σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία.

Τα εσωτερικά προβλήματα των Συμμάχων

Και αυτό γιατί, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εκλογές εντός του 2020, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει μια διαδικασία παραπομπής του από τους Δημοκρατικούς. Από την άλλη, οι βρετανικές εκλογές υπό το φόντο του Brexit δείχνουν ότι μπορούν να προκύψουν νέα δεδομένα στη σχέση Άγκυρας- Λονδίνου, ενώ η Γερμανία θα γνωρίσει τεράστια αλλαγή, αφού η Καγκελάριος Μέρκελ θα «αποσυρθεί» από την εξουσία, με ένα μεγάλο «σύννεφο» να επικρατεί πάνω από το Βερολίνο.

Και μπορεί ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν να αντιτίθεται με ένταση στον Τούρκο Πρόεδρο, όμως φαίνεται πως ο Ερντογάν έχει βρει στο πρόσωπο του Τραμπ, τον σύμμαχο που έχει ανάγκη, για να είναι σε θέση να εξισορροπήσει τις πιέσεις που του προβάλλει το Παρίσι.

Με αυτές τις συνθήκες, ο Ερντογάν μπορεί να συνεχίσει την συνεργασία του με την Ρωσία, να διαπραγματεύεται την αγορά νέας συστοιχίας πυραύλων S-400 και προχωρά στην υλοποίηση της συμφωνίας με την Λιβύη για την Μεσόγειο, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το NATO, ούτε να δεχθεί ποινές, αφού στην πρώτη περίπτωση κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, ενώ στην δεύτερη περίπτωση θα υπάρξει βέτο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος Πρόεδρος θα μπορεί να αυτοσυντηρηθεί, εκμεταλλευόμενος τα «εσωτερικά προβλήματα» των άλλων κρατών-μελών, για την δική του ενίσχυση εντός της Τουρκίας και η πρόσφατη Σύνοδος του NATO, του έδωσε ακριβώς αυτό που είχε ανάγκη, δηλαδή περισσότερο χρόνο.

Ο απώτερος σκοπός του Ερντογάν

Τον επόμενο χρόνο αναμένεται να σημειωθούν δύο σημαντικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την συμπεριφορά του Ερντογάν.

Από την μια το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών, καθώς ένα ενδεχόμενο no-deal Brexit θα του πρόσφερε την ευκαιρία να επεκτείνει τις οικονομικές σχέσεις με το Λονδίνο και από την άλλη οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές και το ενδεχόμενο δεύτερης θητείας του Τραμπ.

Αν αυτά τα σενάρια γίνουν πραγματικότητα, τότε σίγουρα θα υπάρξει μια νέα εποχή στην οποία ο Ερντογάν, που θα έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει την θέση ισχύος του, κάτι που αποτελεί και τον απώτερο σκοπό του.

Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: onalert.gr