Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας οι οποίες, όπως τόνισε, ισοδυναμούν με γενοκτονία, και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί για την επίτευξη μιας ανθρωπιστικής εκεχειρίας στην περιοχή.

Σε ανάρτηση στο Χ (πρώην Twitter) ο Ερντογάν τόνισε παράλληλα ότι το Ισραήλ προκαλεί μη περιφερειακούς παράγοντες αντί να διορθώνει τα λάθη του στη Γάζα, προσθέτοντας ότι η περιοχή χρειάζεται να σωθεί από τη «φρενίτιδα της παραφροσύνης» που υποστηρίζεται από δυτικές δυνάμεις και μέσα ενημέρωσης.

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς την ισραηλινή ηγεσία να μην επεκτείνει ποτέ το εύρος των επιθέσεών της εναντίον αμάχων και να τερματίσει αμέσως τις επιχειρήσεις της που ισοδυναμούν με γενοκτονία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Όπως ανέφερε, η Άγκυρα εργάζεται για να τερματίσει τις μάχες μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων προτού αυτές φτάσουν σε «ένα σημείο χωρίς επιστροφή».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σίσι

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Αιγύπτιος πρόεδρος ‘Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν αυτό που η τουρκική προεδρία χαρακτήρισε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπως και πώς θα παραδοθεί η ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Ερντογάν είπε στον Σίσι ότι η «δυτική σιωπή» για τον βομβαρδισμό νοσοκομείων, σχολείων και χώρων λατρείας επιδεινώνει την κατάσταση για τη Γάζα, ανακοίνωσε το γραφείο του Τούρκου προέδρου.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο αναγκαστικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων στη Γάζα είναι απαράδεκτος και η Τουρκία θα ασκήσει πίεση για την επίτευξη ειρήνης και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικών υπηρεσιών το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr