Έμμεση απάντηση στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έδωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμμένοντας στην ισχύ του – παράνομου κατά την Αθήνα και μη αναγνωρισμένου από την ΕΕ – μνημονίου Τουρκίας Λιβύης.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν – όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης – υποστήριξε πως με τη συμφωνία που υπεγράφη με την Τρίπολη, η Άγκυρα εξασφάλισε τα δικαιώματα στον φυσικό πλούτο των δύο χωρών στη Μεσόγειο.

Επιπλέον ο Ερντογάν απευθυνόμενος στα στελέχη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, – λίγες μέρες μετά τη «θύελλα» που προκάλεσε η διαβόητη επιστολή των 104 απόστρατων Ναυάρχων – ανέφερε: «Χαιρετίζω τα μέλη του ναυτικού μας που για πολλούς μήνες είναι στη θάλασσα: κυματίζουν τη σημαία μας, προστατεύουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” μας και δεν αφήνουν περιθώριο σε όσους έχουν βλέψεις στα συμφέροντα και δικαιώματα μας».

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έρχονται μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη.

Ακάρ: Οι Έλληνες να συμπεριφέρονται σύμφωνα με το μπόι τους

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, επέμεινε στην εμπρηστική ρητορική που ακολουθεί, επισημαίνοντας πως «οι Έλληνες γείτονες μας έχουν πρακτικές παγκόσμιας πρωτοτυπίας. Χωρικά ύδατα 6 μίλια, ενώ μιλούν για εναέριο χώρο 10 μίλια».

«Εμείς τους λέμε να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο. Όπως η Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων. Σε αυτές γράφει πως τα νησιά θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Στρατιωτικοποιήσατε τα 16 και μετά λέτε “μας προκαλούν οι Τούρκοι”», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Ακάρ επιτέθηκε προσωπικά και στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, σημειώνοντας πως «ξεπερνάει το όριο ευγένειας» και χαρακτηρίζοντάς τον «αγενή».

Όπως είπε, ο Ακάρ «οι Έλληνες διεκδικούν 40.000 τετρ. χιλιόμετρα θαλάσσιας ζώνης για ένα νησί όπως το Καστελλόριζο 10 τετρ. χιλιομέτρων το οποίο απέχει 1.950 μέτρα από την Τουρκία».

«Περιμένουμε από τους Έλληνες γείτονές μας να μην βασίζονται σε άλλους και να συμπεριφέρονται σύμφωνα με το μπόι τους και το βάρος τους. Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι γνωστή σε όλους. Τη μεγαλύτερη ζημιά την κάνει στον ίδιο τον λαό της, και ξοδεύει τα χρήματα για εξοπλισμούς. Η κούρσα των εξοπλισμών είναι μαθηματικά λάθος. Αυτή η εξίσωση δεν αλλάζει με 3-5 όπλα και κάποια αεροπλάνα», ανέφερε και επανέλαβε τα περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο.

Πηγή: kathimerini.gr

Πηγή: onalert.gr