Για παιδιάστικη συμπεριφορά κατηγόρησε την Ελλάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στην Άγκυρα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε ότι είναι “ανοιχτός” σε διάλογο και πως η χώρα του ενεργεί με αξιοπρέπεια, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα της.

“Από την αρχή είπαμε ότι τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου. Παρά τις προκλήσεις και την παιδιάστικη συμπεριφορά, εμείς συνεχίσαμε να ενεργούμε σωστά και με αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει στο κράτος μας.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Αυτοί που δοκιμάζουν την υπομονή μας, θα λάβουν ανάλογη απάντηση”, είπε σε ομιλία του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκης – Ερντογάν

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός, υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας σε επίπεδο συμβούλων. Παραπέμπω στην απάντηση του πρωθυπουργού την Κυριακή για συνάντηση ή επαφή με τον κ. Ερντογάν”, είπε ο κ. Πέτσας και συνέχισε: “Οι βασικές προϋποθέσεις παραμένουν. Επιδιώκουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και τις επόμενες ημέρες αν τα λόγια τις Τουρκίας ταυτίζονται με πράξεις θα έχουμε επανέναρξη των διερευνητικών επαφών”.

Τόνισε επίσης με έμφαση ότι: “Είναι ξεκάθαρο πως το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών είναι καθορισμένο και αφορά τις δυο χώρες”.

Νωρίτερα ο κ. Πέτσας είπε ότι “η απόσυρση του “Oruc reis” είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Η αποκλιμάκωση όμως στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Δεν γίνεται να διακηρύττεις ότι διαβουλεύεσαι και ταυτόχρονα να επιβουλεύεσαι. Ούτε να λες ότι συνομιλείς, την ώρα που συνεχίζεις να απειλείς. Η δική μας θέση υπήρξε ξεκάθαρη και παραμένει σταθερή. Ισχύει αυτό το οποίο έχει πει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός: “Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων”. Εφόσον λοιπόν η διάθεση αποκλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν είναι προσχηματική, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, από το σημείο που διεκόπησαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας”.

Πηγή: thracenews.gr