Ερντογάν ο «ηγέτης», ο «αποφασιστικός», ο «απειλητικός», ο «προστάτης των φτωχών».

Όλα τα προσωπεία «φόρεσε» ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Ανοίγοντας όλη τη βεντάλια των θεμάτων στα οποία διεκδικεί – ενίοτε με κάθε μέσο – ρόλο, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο Αιγαίο, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, ενώ ξεκαθάρισε ενώπιον της διεθνούς κοινότητας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί τους Αφγανούς μετανάστες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού ανέβηκε στο βήμα υπενθύμισε ότι όλη η ανθρωπότητα πέρασε οδυνηρά τα τελευταία 2 χρόνια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να εκφράσω μια αλήθεια, αν και πικρή. Δεν ήταν μία καλή δοκιμή όσον αφορά την παγκόσμια αλληλεγγύη. Ειδικά οι υπανάπτυκτες χώρες και τα φτωχά κοινωνικά τμήματα αφέθηκαν σχεδόν στη μοίρα τους μπροστά στην επιδημία», είπε.

«Στο Αιγαίο τα προβλήματα θα λυθούν διμερώς»

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο Αιγαίο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν μέσω ενός διμερούς διαλόγου», υποστηρίζοντας παράλληλα και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

«Διατηρούμε την αποφασιστικότητά μας στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

«Άδικο να μιλάει στον ΟΗΕ ο Αναστασιάδης κι όχι και ο Τατάρ»

Από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ – που έχει εκδώσει ουκ ολίγα καταδικαστικά ψηφίσματα για το Κυπριακό και την στάση της Τουρκίας – ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε των δύο κρατών στο νησί, «μαλώνοντας» την διεθνή κοινότητα επειδή δεν έχει αναγνωρίσει το ψευδοκράτος και δεν δέχεται σαν ισότιμο συνομιλητή τον τουρκοκύπριο πρόεδρο.

«Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό είναι δυνατή μόνο μέσω μιας ρεαλιστικής προσέγγισης προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα. Ενώ ο ηγέτης ενός από τους δύο λαούς στο νησί, ο οποίος είναι αποδεκτός ως ισότιμος από τον ΟΗΕ, μπορεί να σας απευθυνθεί, δεν είναι δίκαιο ο άλλος ηγέτης να μην μπορεί να ακουστεί από αυτό το βήμα. Η μόνη λύση στο νησί είναι η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού. Πρέπει να υποστηρίξουμε το νέο όραμα λύσης που πρότεινε ο τουρκοκυπριακός λαός. Καλώ τη διεθνή κοινότητα να ακούσει τις απόψεις των Τουρκοκυπρίων με ανοιχτό μυαλό και χωρίς προκαταλήψεις. Η συνέχεια είναι προς το κοινό μας συμφέρον».

«Η νοοτροπία που αγνοεί την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να εξαλειφθεί»

«Ελπίζουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Για αυτό, πρώτα απ’ όλα, είναι όρος να εγκαταλείψουμε την νοοτροπία που αγνοεί την Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλοι οι παράγοντες της περιοχής πρέπει να συμμετέχουν στο διάλογο και τη συνεργασία. Η πρότασή μας για τη διοργάνωση της ‘Διάσκεψης της ανατολικής Μεσογείου’, είναι ακόμα στο τραπέζι».

«Να σταθούμε δίπλα στη Λιβύη»

Αναφερόμενος στη Λιβύη – στην οποία παραμένουν τουρκικά στρατεύματα ή και μισθοφόροι, κατά παράβαση των συμφωνηθέντων – ο Ερντογάν υποστήριξε ότι επικρατεί τώρα κατάπαυση του πυρός χάρη στην ισχυρή υποστήριξη που δόθηκε προς τη διεθνή νομιμότητα και στη σύσταση του Προεδρικού Συμβουλίου και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας να παρέχει δημόσιες υπηρεσίες, να ενοποιήσει όλα τα θεσμικά όργανα και να οργανώσει εκλογές εγκαίρως. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό της νόμιμης κυβέρνησης που εκπροσωπεί όλες τις περιοχές της Λιβύης. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που τροφοδοτούν την αστάθεια και απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας».

«Δεν έχουμε ούτε τα μέσα ούτε την υπομονή να αντιμετωπίσουμε νέα κύματα μεταναστών»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, υπάρχει πιθανότητα κύματος μεταναστών από αυτήν τη χώρα την τελευταία περίοδο, στέλνοντας και τα ανάλογα «μηνύματα».

«Ως χώρα που έσωσε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στη συριακή κρίση, δεν έχουμε ούτε την ευκαιρία ούτε την αντοχή να αντιμετωπίσουμε νέα μεταναστευτικά κύματα. Όταν έρθει η ώρα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατό σε αυτό το θέμα. Πρέπει τώρα να υπάρξει μια συγκεκριμένη στάση απέναντι σε όσους καταπατούν τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», ανέφερε.

Πηγή: Με πληροφορίες από sigmalive

Πηγή: onalert.gr