Μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιδίδεται σε διπλωματικό μαραθώνιο είτε για να πείσει ότι μπορεί να παίξει ρόλο στο Αφγανιστάν, είτε για να τονίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την άφιξη και παραμονή Αφγανών προσφύγων στην Τουρκία, ωστόσο παίρνει και τα «απαραίτητα» μέτρα.

Συγκεκριμένα, μετά την επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη o πρόεδρος Ερντογάν επικοινώνησε με την Άνγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε την σημασία της διαδικασίας εκκένωσης. Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε στην Μέρκελ ότι η Τουρκία αδυνατεί να φιλοξενήσει και άλλους μετανάστες και πως το θέμα χρίζει αντιμετώπισης στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν. Ειδικότερα στο Ιράν όπου είναι η κύρια πύλη εισόδου προς την Τουρκία.

Όμως ακόμη πιο σαφής ήταν ο Ερντογάν – που έδειξε και τις διαθέσεις του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση – δηλώνοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες τρίτων χωρών απέναντι σε Αφγανούς που έχουν εργασθεί για τους δυτικούς θεσμούς και οι οποίοι περιμένουν να απομακρυνθούν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

«Δεχθήκαμε αίτημα να υποδεχθούμε τοπικούς εργαζόμενους μίας αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αφγανιστάν. Τα κράτη μέλη δεν ανοίγουν τις πόρτες τους παρά σε ένα αμελητέο μερίδιο των ανθρώπων που τους εξυπηρέτησαν και βρίσκονται σε δυσχερή θέση (…) Δεν πρέπει να περιμένει κανείς από την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες τρίτων χωρών », δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο Ερντογάν επικοινώνησε και με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Οι δύο συμφώνησαν να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία επιθυμεί να έχει ρόλο και στην νέα κατάσταση . Ο Ερντογάν είπε και στον Πούτιν πως αν το επιθυμεί και η νέα διοίκηση του Αφγανιστάν ο τούρκικος στρατός θα μπορούσε να αναλάβει την φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ. Το ίδιο άλλωστε είχε διαμηνύσει και στις ΗΠΑ.

Δεδομένο παραμένει πως στο Ιράν βρίσκονται ήδη πάνω από 800.000 Αφγανοί και άλλες 250.000 περίπου χιλιάδες στην Τουρκία.

Η Άγκυρα χτίζει τοίχος και στα σύνορα με το Ιράν για να ελέγχει τις ροές. Το γεγονός δεν είναι «κρυφό». Άλλωστε ο ίδιος ο Ερντογάν το διατυμπάνισε στις 15 Αυγούστου, λέγοντας πως θα σφραγίσει τα σύνορα με τα τείχη που έχει ήδη χτίσει.

Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες οι έλεγχοι στα σύνορα με το Ιράν έχουν ενταθεί, όπως κατέγραψε και ο φωτογραφικός φακός του πρακτορείου Reuters:

Ερντογάν - σύνορα Ιράν

Ερντογάν - σύνορα Ιράν Ερντογάν - σύνορα Ιράν Ερντογάν - σύνορα Ιράν

Εντωμεταξύ έκκληση στις χώρες-μέλη της ΕΕ να προετοιμαστούν για ενδεχόμενα κύματα Αφγανών προσφύγων απηύθυνε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιοχάνσον. Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag τόνισε ότι «δεν πρέπει να επαναλάβουν τα λάθη του 2015 και να περιμένουμε μέχρι οι πρόσφυγες να φθάσουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Η σουηδέζα επίτροπος ζήτησε από τις χώρες μέλη να αυξήσουν τα ποσοστά μετεγκατάστασης προσφύγων και υποσχέθηκε επιπλέον οικονομικές ενισχύσεις.

Πηγή: Με πληροφορίες από DW

Φωτο: Reuters

Πηγή: onalert.gr