Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τόσο με τον ηγέτη των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς όσο και με τον αρχηγό της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, προκειμένου να τους μεταφέρει την συμπαράσταση της χώρας του, ενώ παράλληλα «επιτέθηκε» στο Ισραήλ με βαριές κατηγορίες.

Ο Ερντογάν μίλησε για ισραηλινή τρομοκρατία και κατοχή, με αφορμή τις βίαιες συγκρούσεις Παλαιστινίων και δυνάμεων της ισραηλινής αστυνομίας που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ πριν από λίγο η Χαμάς εκτόξευση πύραυλο, με αποτέλεσμα να ηχήσουν οι σειρήνες στην περιοχή.

Ειδικότερα, σε ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον αρχηγό της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε τις επιθέσεις που «πλήττουν τη συνείδηση όλης της ανθρωπότητας, όχι μόνο των μουσουλμάνων, καθώς και τις διώξεις σε βάρος των Παλαιστίνιων», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει όλον τον κόσμο, ιδίως τον ισλαμικό κόσμο, για να σταματήσει «την ισραηλινή τρομοκρατία και την κατοχή», πρόσθεσε. Θα συνεχίσει επίσης να στηρίζει τον παλαιστινιακό αγώνα, θα σταθεί στο πλευρό των «Παλαιστίνιων αδελφών» και «θα προστατεύσει την τιμή της Ιερουσαλήμ».

Σχόλια από την τουρκική προεδρία

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν κάλεσε το Ισραήλ «να σταματήσει να επιτίθεται στους Παλαιστίνιους της Ιερουσαλήμ και να εμποδίσει τους κατακτητές και τους εποίκους να μπαίνουν στο ιερό Τέμενος» του Αλ Άκσα.

«Ο κόσμος πρέπει να δράσει για να μπει τέλος σε αυτήν την ατέρμονη ισραηλινή επιθετικότητα εναντίον άοπλων πολιτών στην ίδια τους τη γη», πρόσθεσε, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ο Φαχρετίν Αλτούν, κάλεσε από την πλευρά του τη διεθνή κοινότητα «να βάλει στη θέση του αυτό το κράτος του απαρτχάιντ». «Απευθύνουμε έκκληση στον μουσουλμανικό κόσμο: είναι καιρός να πούμε «στοπ» στις δειλές και τυραννικές επιθέσεις του Ισραήλ (…) Να κάψει η κόλαση τους τυράννους», έγραψε στο Twitter.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr